Marijan Pavliček: Kovačeve prijetnje su lažne

VUKOVAR, Zamjenik predsjednika Hrvatske konzervativne stranke (HKS) i zamjenik vukovarskog gradonačelnika Marijan Pavliček optužio je danas ministra vanjskih poslova RH Miru Kovača za uhićenja hrvatskih državljana od strane Srbije.

„Tehnički ministar Miro Kovač i bivša SDp-ova vlast najveći su krivci za ovo što se događa. Kovač je Srbiji dozvolio otvaranje poglavlja 23. i 24. Tada, kada je mogao, nije ništa učinio tako da su ove prijetnje o blokiranju pregovora Srbije zapravo lažne prijetnje“, rekao je Pavliček.

Konferenciji za novinare prisustvovala je predsjednica HKS-a Ruža Tomašić koja je rekla kako je i tim zadnjih uhićenjem hrvatskog državljanina Srbija pokazala da je otvorila lov na hrvatske branitelje.

„Hrvatska ne koristi svoju poziciju kao punopravne članice EU, odnosno, da nema svoje JA ili nema petlju. Postoje načini da se ovo pitanje riješi i da se Srbija primora da prestane ne samo uhićivati hrvatske branitelje nego i da vrati oteto kulturno blago, riješi pitanje nestalih, vrati arhivu iz 2. Svjetskoga rata, riješi pitanje granica…  Ako ništa drugo možemo igrati igru Srbije i revidirati Zakon o oprostu. Srbiji bih otežala u svemu put prema punopravnom članstvu u EU“, rekla je Tomašić.

Dodala je kako na srbijanskom popisu postoji 300-ak imena hrvatskih državljana kojima prijeti uhićenje. Prema njenim riječima i neki političari su dobili naputak od SOA-e da ne idu preko BiH i ne putuju u Srbiju.

IVAN MATIĆ