Popis 10 najljepših zastava svijeta po izboru Johnna Sharplesa

Na spominjanje imena Johnna Sharplesa prva asocijacija je kako se radi o pravom „zastavomanom“, odnosno, osobom koja je u punom smislu riječi opsjednut zastavama. Shaprles je tako složio i popis deset najljepših zastava svijeta koje, kako je pojasnio, nisu samo estetski lijepe nego imaju i zanimljivu priču koja se veže uz njihovo nastajanje. Među deset najljepših zastava svijeta Sharples je stavio i zastave Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

  1. CIPAR

Cipar su svojoj zastavi nema ni crvene n plave boje koje asociraju na zastave Turske i Grčke.

  1. HRVATSKA

Crveno-bijele kockice postale su zaštitni znak Hrvatske kako na stadionima tako i izvan njih. Ukazao je i na povijest koja se veže uz nastajanje zastave za koju je rekao da je osobito zanimljiva.

  1. MOZAMBIK

Zastava Mozambika ga je očarala zbog toga što je u njoj ukršteno oružje, oruđe i knjiga koja simbolizira obrazovanje. Sve to stoji na podlozi zvijezde koja predstavlja marksizam.

  1. SVAZI

Na zastavi Svazija je crno-bijeli štit koji predstavlja mir između svih rasa u zemlji i strelice koje će, kako je Sharples pojasnio, zasigurno pomoći kod napada vatrenim oružjem.

  1. PANAMA

Crveno-plava polja i zvjezdice na ovoj zastavi predstavljaju dvije političke strane, a bijela boja između njih simbolizira primirje između njih.

  1. VANUATU

Zastava ove otočne država Sharplesa podsjeća na zastavu Češće, a na sebi, osim boja i simbola, ima nerastov rog i pšenicu kao znak prosperitet.

  1. MARŠALOVI OTOCI

Ova zastava se na popisu 10 najljepših zastava svijeta našla zbog zvijezde čija 24 kraka predstavljaju 24 izborne jedinice ove pacifičke države.

  1. BOSNA I HERCEGOVINA

Plave crtve zastave BIH autora popisa podsjećaju na sliku koja nije pravilni izrezana (cropana), a oduševljen je kontrastom između plave i žute boje.

  1. DR KONGO

Poželite svaku sobu u kući obojiti kao ovu zastavu, naveo je Sharples u opisu ove zastave.

1.PAPUA NOVA GVINEJA

„Idite u Louvre i maknite Mona Lisu, a zatim se uputite u Sikstinsku kapelu i obojite strop jer ova zastava treba biti na tome mjestu.“, rekao je Sharples dodajući kako ju je dizajnirala 15-godišnje djevojčica kojoj je to bio najvažniji životni zadatak.

JOE/IVAN MATIĆ