Kriza vlasti u Općini Gunja. Prijeti raspuštanje općinskog vijeća i smjena načelnika

Foto: Ivan Matić

GUNJA, Radi nedostatka kvoruma dvije sjednice Vijeće Općine Gunje nisu održane te im stoga zakonski prijeti raspuštanje Vijeća kao i smjena načelnika povjerenikom kojega bi imenovala Vlada RH. Predsjednik Općinskog vijeća Gunje Alen Džomba pojašnjava kako dvije sjednice Vijeća nisu održane iako su svim vijećnicima uredno poslani pozivi.

„Na sjednice Vijeća, koje broji 13 vijećnika, nisu se odazvali vijećnici iz redova HDZ-a, HSS-a dvojica neovisnih te jedan vijećnik SDP-a. Pri tome svoj nedolazak nisu s ničim obrazložili“, kaže Džomba.

Pojašnjava i kako sukladno zakonima RH, s obzirom da je iduća godina izborna, nisu mogući prijevremeni općinski izbori.

„Po zakonima Općina do 31. prosinca mora donijeti općinski proračun jer ćemo u suprotnom biti raspušteni. Ako do toga dođe najviše će ispaštati mještani, odnosno naše udruge, klubovi, stipendisti i drugi korisnici proračuna“, rekao je Džomba.

Povodom aktualnih događanja u Gunji oglasio se i načelnik Hrvoje Lucić koji je u priopćenju za javnost napisao kako je putem društvenih mreža saznao kako se vijećnici koji ne dolaze na sjednice Vijeća protive rebalansu za 2016. godinu i donošenju proračuna za 2017. godinu.

„Smatram da ovakvo ponašanje dotičnih vijećnika i njihovo obraćanje javnosti putem društvenih mreža nije korektno prema meni kao načelniku Općine Gunja, prema ostalim vijećnicima koji sudjeluju u radu vijeća na dobrobit svih mještana Općine Gunja, odnosno njihovo ponašanje je i neodgovorno prema biračima koji su ih izabrali. Naime, oni mogu svoja stajališta, prijedloge, amandmane, argumente i sl. iznijeti na sjednici Općinskog vijeća, postavljati pitanja i na njih dobiti odgovor“, navodi Lucić.

IVAN MATIĆ

Foto Ivan Matić