Proslavljen Dan Vukovarsko-srijemske županije

VINKOVCI, Svečanom sjednicom Županijske skupštine na kojoj su zaslužnim pojedincima, udrugama i tvrtkama uručene nagrade i priznanja, u Vinkovcima je obilježen Dan Vukovarsko-srijemske županije i blagdan njezinog zaštitnika, sv. Martina.

Čestitajući građanima Dan županije, vukovarsko-srijemski župan Božo Galić izrazio je nadu kako je Hrvatska konačno dobila Vladu koja će znati prepoznati probleme koji postoje na terenu i koja će uvažavati primjedbe i preporuke koje dolaze s lokalne razine.

Vladu je ujedno pozvao da potpomogne realizaciju najvažnijih projekata Vukovarsko-srijemske županije, a po njegovim riječima, to su obnova željezničke pruge od Vinkovaca do Zagreba, nastavak gradnje obilaznica Vinkovaca i Vukovara, ulaganje u Luku Vukovar te spajanje Iloka s autocestom.

“Jedini spas našega sela je promjena poljoprivredne proizvodnje i usmjeravanje prema isplativim kulturama u ratarstvu i povrćarstvu uz navodnjavanje, a njega ćemo osigurati izgradnjom kanala Dunav-Sava”, poručio je Galić rekaši kako je projekt gradnje toga kanala najbolji razvojni projekt za Vukovarsko-srijemsku županiju, ali i grad Vukovar.

U ime predsjednice Republike obratio se ministar državne imovine Goran Marić poručivši da Slavonija nije zaboravljena.

“Na sve ono što ste učinili u prošlosti možete biti ponosni, a za vrijeme koje dolazi optimistični. Nema mjesta malodušnosti jer prvi puta je hrvatska Vlada u svome programu dala važan značaj i obvezujuće mjesto Slavoniji, a posebice Vukovarsko-srijemskoj županiji”, rekao je Marić.

Izaslanica predsjednika Vlade, ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Gabrijela Žalac, najavila je kako će se u 2017. godini ići u potpunu promjenu zakonske regulative vezane za regionalni razvoj kao i svih podzakonskih akata te izradu Zakona o potpomognutim područjima.

“To znači da će se pojedinačnim mjerama kroz EU natječaje do 2020. odnosno do 2023. učiniti sve da se do 100 posto iznosa financiraju projekti iz Slavonije. Time ćemo pokazati svoju jačinu i snagu i da kao Vlada RH možemo intervenirati na ovome području”, kazala je.

Počast županije dodjeljena je 4. bojnoj vukovarskoj 3. gardijske brigade. Nagrada za životno djelo primili su Stjepan Marić iz Starih Mikanovaca i Anica Birač iz Vinkovaca. Dodjeljene su i Nagrade te Povelje županije.

Uoči svečane sjednice Skupštine, održane u Gradskom kazalištu Joze Ivakića, na vinkovačkom Gradskom groblju položeni su vijenci i zapaljene svijeće dok je u Župnoj crkvi sv. Euzebija i Poliona služena misa koju je predvodio đakovački i osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić