Josip Kozarac u središtu ovogodišnjeg Knjiškog Krnjaša

VINKOVCI, U organizaciji vinkovačkog Centra za znanstveni rad HAZU i Grada Vinkovaca u Spomen kući Ivana Kozarca na vinkovačkom Krnjašu u srijedu je održana književna priredba “Knjiški Krnjaš II.” posvećena 110. obljetnici smrti književnika Josipa Kozarca.

“Obično se kaže kao je Josip Kozarac regionalni pisac. On to možda i jeste, ali samo po temi. Josip Kozarac je veliki hrvatski pisac kojem je posvećena velika pozornost u hrvatskoj književnosti”, istaknula je Ljiljana Kolenić s Filozofskog fakulteta u Osijeku dodajući kako se Josip Kozarac nalazi u samom vrhu hrvatske književnosti.

Po njezinim riječima, Josip Kozarac je u svim udžbenicima, o njemu su pisali brojni akdemici i književni znanci te je postao neizostavno ime hrvatske književnosti.

Luka Marijanović govorio je o Josipu Kozarcu kao nesuđenom kandidatu za svećeništvo, Zlatko Virc izlagao je na temu “Vinkovci Josipa Kozarca”, a Tomislav Lukšić o vezama Josipa Kozarca i Lipovljana. O Josipu Kozarcu, njegovom životu i književnom stvaralaštvu govorili su i Žana Amidžić, Kristina Repar, Andrija Kristić, Anica Bilić, Marica Liović i Monika Pejičić te Emisa Berbić Kolar i Tanja Đurić.

Đuro Karalić

Foto: Centar HAZU Vinkovci