Grad Vukovar dobio 5 novih murala na pročeljima zgrada

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Ovogodišnji projekt VukovarAt – Luka umjetnosti 2019., koji je započeo 1. lipnja, donio je Vukovaru 5 novih murala koji krase pročelja višestambenih zgrada u gradu. Kako je rečeno tim povodom završetkom ovogodišnjeg projekta Luke umjetnosti Vukovar broji ukupno 18 takvih umjetničkih djela koja su nedvojbeno postala atraktivne točke za sve Vukovarce, ali i brojne turiste.

VukovArt 2019. zasigurno je stvorio novi vizualni identitet grada Vukovara, a sve je jasnije da grad postaje jedna vrsta galerije na otvorenome.

„Ovogodišnjom akcijom brojimo ukupno 18 umjetničkih djela, a tu prednost trebamo iskoristiti u turističkom smislu kroz promociju ovakvih vrhunskih ostvarenja. Vukovarci prepoznaju ovu vrstu umjetnosti koja na njih ostavlja pozitivne dojmove, donosi vedar duh i stvara osjećaj zadovoljstva što nam daje do znanja da je cijela ideja Luke umjetnosti doista izuzetno dobro pogođen projekt”, rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Dodao je i kako su se ideja i konkretnija saznanja o 3D umjetnosti rodile prije četiri godine te kako u tom pogledu postoje dugoročni planovi, a Vukovar se nastavlja razvijati iz godine godinu kao galerija na otvorenome.

Hrvatski 3D street art umjetnik, Filip Mrvelj, koji je svojom 3D slikom na mostu preko Vuke i najavio početke ovog projekta, rekao je kako svake godine se nastoji podizati ljestvica gore kako u umjetničkom smislu tako i u pogledu umjetničkih sadržaja.

„Ove godine smo imali niz popratnih sadržaja, pa je tako održan umjetnički polumaraton, ostvarena suradnja s Umjetničkom akademijom iz Osijeka, održana panel diskusija sa stručnjacima iz područja kulture i turizma te razni drugi noviteti. Ovakvim načinom pristupa dižemo ljestvicu u smislu znanstvenog rada te se zasigurno možemo pohvaliti kvalitetnijim i širim krajnjim proizvodom”, rekao je Mrvelj.

Dodao je kako već  postoje planovi i za sljedeće dvije godine kada će biti oslikano 10 novih murala ali i 5 3D slika na pročeljima zgrada.

Grad Vukovar sada ukupno broji 18 umjetničkih djela, a u Luku umjetnosti 2019. uplovili su francuska umjetnica Zabou s muralom „Home is where Your Heart is”, hrvatski umjetnik Lonac s muralom „Skitnica”, Thiago Mazza (Brazil) s muralom „Iris Croatica”, WD (Wild Drawing) iz Indonezije uz mural „Dating” te Mehsos iz Belgije s muralom „Diamond Bobcat”.