Islamski svijet slavi Ramazanski bajram

Foto: Đuro Karalić

GUNJA, Islamski svijet u utorak, 5., srijedu, 6., i četvrtak, 7. srpnja proslavlja svoj temeljni blagdan – Ramazanski bajram.

Ramazan je deveti mjesec islamskog kalendara i tridesetodnevni obavezni post (mjesec posta). Ramazanski post jedna je od pet glavnih islamskih dužnosti i duhovna je priprava za ramazanski Bajram. Uz ramazan vezani su značajni duhovni i politički događaji a osobito je važan mjesec ramazan kao početak objave Kurana – svete knjige muslimana.

Središnja bajramska svečanost u Hrvatskoj održat će se u zagrebačkom Islamskom centru u utorak, 5. srpnja  a predvodit će ju muftija dr. Aziz ef. Hasanović koji će uputiti tradicionalnu bajramsku poruku. Jutarnju (sabah) molitvu predvodit će glavni imam zagrebački hafiz Aziz Alili.

Svečano će biti i u ostalim islamskim bogomoljama diljem Hrvatske, a proslavi Bajrama raduju se i pripadnici islamske vjeroispovjesti u Gunji, mjestu s najstarijom džamijom u Hrvatskoj i jedinoj na području Slavonije i Baranje, izgrađenoj 1969. godine, a koja je za poplave od prije dvije godine, pretpjela veliku štetu.

Prvi imam u gunjanskoj džamiji bio je Hasan ef. Suljkanović, a od 1981. godine  imam je Idriz ef. Bešić. Bajram Šerif Mubarek Olsun, tradicionalna je rečenica kojom se čestita najveći muslimanski blagdan.

Čestitkama povodom ramazanskog bajraa glavnom imamu gunjanskom Idrizu efendiji Bešiću i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti uputio je I župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić.

“U ime Vukovarsko-srijemske županije i svoje osobno, Vama i svim vjernicima islamske vjeroispovijesti upućujem najiskrenije čestitke povodom Ramazanskog bajrama. Želim Vam, na kraju svetog mjeseca posta i molitvi, mir, poštovanje i toleranciju te obilje blagdanske radosti! Bajram Šerif Mubarek Olsun!”, sotiji u čestitci Galića.

ĐURO KARALIĆ