Vinkovci namjeravaju projekt 8.300 duge povijesti kandidirati prema UNESCO-u

VINKOVCI, Upravni odjel za kulturu i turizam Grada Vinkovca izvjestio je kako je na temelju objavljenih natječaja i rezultata natječaja u ovoj godini, kandidirao prema ministarstvima turizma i kulture te Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ) projekte u vrijednosti gotovo šest milijuna kuna, a prema izvorima u inzemstvu projekte vrijedne gotovo 2,5 mlijuna eura.

“Projekte smo kandidirali u skladu s Master planom razvoja turizma Grada Vinkovaca i Planom upravljanja povijesnom i kulturnom baštinom te nam je od strane Ministarstva kulture za izradu izvedbenog projekta za srednjovjekovnu crkvu sv. Ilije na Meraji već odobreno sufinaciranje u iznosu 200.000 kuna”, kaže pročelnik Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vinkovaca Mario Banožić dodajući kako je Ministarstvo turizma za izmjenu projektno tehničke dokumentacije za gradnju Hrvatskog doma osiguralo 295.000 kuna.

Naime, izmjenama dokumentacije za Hrvatski dom odustaje se od predviđene gradnje kazališne dvorane u sastavu Hrvatskog doma umjesto koje bi se izgradio muzejski paviljon.

“U paviljonu bi izložili bi Antičko srebro i pružili mogućnost da posjetitelji kroz multimedijalni pristup sagledaju 8.300 godina dugu povjest života u Vinkovcima što Vinkovce čini najstarijim europskim gradom”, kaže Banožić navodeći kako su u Upravnom odjelu za kulturu i turizam osmislili potpuno novi koncept razvoja vinkovačkog turizma u kojem bi svaka od zamišljenih lokacija odigrala svoju ulogu u promoviranju turističkih i povjesnih vrijednosti.

Arheološki park Sopot svjedočio bio tako o prapovjesnim kulturama dok bi na arheološkom lokalitetu Kamenica bio predstavljen razvoj Vinkovaca u antičko vrijeme. Zgrada Gradskog muzeja bila bi pretvorena u mjesto koje bi svjedočilo o vojno-krajiškoj povjesti dok bi preuređena crkva sv. Ilije na Meraji postala stožerna točka za stjecanje spoznaja o srednjovjekovnim Vinkovcima. Banožić otkriva kako je najmjera taj zaokruženi jedinstveni projekt Vinkovaca kroz 8.300 godina dugu povijest kandididirati prema UNESCO-u kako bi se uvrstio na zaštićenu listu kulturne baštine te svjetske organizacije.

“Hoćemo li u tome uspjeti ne znam ali mislim da imamo veliku šansu jer imamo nešto što nema niti jedan grad u Europi – činjenicu da smo najstariji europski grad i da to možemo znanstveno i dokazati i potkrijepiti materijalnim dokazima”, mišljenja je Mario Banožić.

ĐURO KARALIĆ