HDSSB: Iz koga razloga zanemaruje se željeznički koridor X koji je najbliži put od Njemačke do Grčke i ide preko Hrvatske

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednica vukovarske podružnice HDSSB-a Slavica Jelinić priopćenjem za javnost aktualizirala je pitanje prijevoza željezničkim koridorom X postavljajući pitanje nadležnima zašto se on godinama zapostavlja. Pojašnjavajući problematiku Jelenić navodi kako koridor X predstavlja najkraću i najbolju željezničku vezu između zemalja centralne Europe sa zemljama jugoistočne Europe i Bliskog istoka te da se proteže  od Austrije, preko Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Bugarske, Makedonije pa sve do Grčke. Treba znati i kako je čak 1850 km kraći je od koridora IV koji uopće ne prolazi kroz Hrvatsku.

„Međutim koridor X ima ”usko grlo” koje se konstantno zanemaruje, a to je potez od Dugog Sela do Novske u dužini od 84 kilometara gdje vlakovi voze brzinom od 40-50 km/h (predviđeni standard je 160 km/h). Zbog toga problema, male brzine i povećanja vremena putovanja, promet koridorom X, a time i njegov prihod, u stalnom je padu. Prosječno mjesečno prometuje 100 teretnih vlakova za razliku od prije 10 godina kada je prometovalo oko 900 teretnih vlakova mjesečno. S druge strane događa se povećanje prometa na koridoru IV posebice teretnih vlakova na kojem prosječno mjesečno prometuje 800-900 teretnih vlakova koji zaobilaze našu državu“, navodi Jelinić.

Nadležnima za ovo pitanje, a prije svih Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, uputila je i nekoliko pitanja u kojima traži pojašnjenje ovoga problema. Između ostaloga interesira je zašto se prioritet obnove pruga s najvažnijeg koridora X preusmjerio na dionicu Dugo Selo – Koprivnica – Botovo i na spajanje s koridorom IV kao i zašto radi drugih prioriteta koridor X gubi na značaju u europskim okvirima.

 

„Prioritet za Republiku Hrvatsku trebao bi biti prijevoz robe i ljudi preko vlastitog teritorija! Stoga pitamo da li se slučajno ili namjerno zanemaruje koridor X, a samim time Slavonija i glavno čvorište Vinkovci koji su prije Domovinskog rata bili največe željezničko čvorište“, ističe Jelinić.

IVAN MATIĆ