Evidentan je oporavak populacije vidre u staništima na području županije

Foto: musicar.rs

VINKOVCI, Nedavno provedeno zimsko kartiranje staništa vidre od strane djelatnika Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije, dalo je dobre rezultate, izvjestili su iz te ustanove.

Naime, istraživanje izvršeno na deset lokacija pokazalo je znakove prisutnosti vidre na svim ispitivanim lokalitetima, dok je na jednoj lokaciji u neposrednoj blizini urbanog područja zabilježena odrasla jedinka u karakterističnom razigranom ponašanju. Vidra se vješto poigravala s netom ulovljenim plijenom – ribom, koju je veselo puštala i ponovno hvatala uživajući u igri.

Prema prvim pokazateljima, evidentan je oporavak populacije ove strogo zaštićene životinjske vrste bez obzira na fragmentaciju staništa, usmrćivanje na prometnicama, opasnost od zagađenja vode teškim metalima, sredstvima za zaštitu bilja i mineralnim gnojivima u uvjetima intenzivne poljoprivredne proizvodnje. Vidra je strogo zaštićena i indikatorska životinjska vrsta, za čije usmrćivanje je prema Pravilniku o visini naknade štete određena novčana kazna u iznosu od 30.000,00 kuna, podsjećaju iz Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.