Diljem Vinkovaca bit će izgrađene zelene oaze za odmor i druženja

Foto: Grad Vinkovci

U Vinkovcima će na 14 lokacija biti izgrađene zelene oaze, a projekt će, kako navode gradske vlasti, biti sufinanciran sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Riječ je o projektu prilagodbe klimatskim promjenama ukupne vrijednosti 191.140 eura, u sklopu kojeg će se ozeleniti zone dječjih igrališta, parkova i popularnih okupljališta s ukupno 280 stabala i ukrasnog zelenila te izgraditi sjenice sa stolovima i klupama koje će građani koristiti za druženje i odmor. Fond će projekt koji za cilj ima ojačati otpornost urbanih područja na pritiske uvjetovane klimatskim promjenama sufinancirati u iznosu od 80 posto. Zelene oaze sa sjenicama za odmor i druženje koje će se uglavnom nalaziti uz dječja igrališta, bit će izgrađene na ukupno 14 lokacija u gradu, u svih 12 mjesnih odbora.

„Želja nam je nam je na mjestima gdje se građani najviše okupljaju, ponajprije uz dječja igrališta, izgraditi prostore gdje će roditelji, bake i djedovi moći odmoriti i u ugodnim uvjetima porazgovarati i družiti se dok se djeca igraju. U ljetnim mjesecima vrlo je važno osigurati hlad na takvim mjestima, stoga i sadimo stabla i zelenilo, a sjenice će poslužiti i za zaštitu od sunaca i kao mjesto gdje se djeca mogu skloniti u slučaju kiše“, objašnjava gradonačelnik Ivan Bosančić.

U sklopu jednog dijela tih novih gradskih zelenih oaza, ističe, bit će postavljene i javne slavine s pitkom vodom, za što su ideju dali upravo građani na javnim tribinama kada su ukazali na potrebu za pitkom vodom dok borave sa svojim najmlađima na igralištima ili u šetnji gradom.

Uz izgradnju zelenih oaza, projektne aktivnosti podrazumijevaju i izradu Strategije zelene urbane obnove u svrhu kreiranja mjera i ciljeva razvoja zelene infrastrukturu na području grada, a za naše najmlađe sugrađane bit će organizirane edukacije o utjecaju klimatskih promjena, zaštiti zraka i ozona, kako bi i djeca bila što svjesnija da i ona mogu doprinijeti zaštiti okoliša, navode iz Grada Vinkovaca.