Grad Vukovar i kosovski grad Skënderaj potpisat će povelju o prijateljstvu

Foto: Đuro Karalić

Gradonačelnik Ivan Penava sastao se danas s izaslanstvom kosovskog grada Skënderaja i predstavnicima Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj najavivši potpisivanje povelje o prijateljstvu između dva grada.

Na sastanku su razmijenjena iskustva po pitanju razvoja i obnove gradova nakon ratnih stradanja s obzirom na činjenicu kako Vukovar i Skënderaj dijele sličnu sudbinu teških ratnih razaranja. Također, bilo je riječi o mogućnostima buduće suradnje na području kulture, sporta i gospodarstva kao i na zajedničkim projektima iz EU fondova, kazao je novinarima Penava nakon sastanka.

„Na sastanku smo se dotakli vremena Domovinskog rata jer naša dva grada povezuju teške sudbine. Danas i Vukovar i Skënderaj i dalje traže svoje nestale, a s druge strane, kroz ovakve veze i prijateljstva otvaraju vrata budućnosti. Pripadnici albanske nacionalne manjine dali su doprinos obrani Vukovara i njegove okolice. Tada je 6 Albanaca stradalo u Vukovaru, 11 u Bogdanovcima, a njih 26 i danas se vode kao nestali. Stoga, upravo kroz ovakve susrete važno je čuvati sjećanje na hrabrost pripadnika albanskog naroda te jačati vezu i prijateljstvo između dva naroda”, rekao je vukovarski gradonačelnik.

Zamjenik gradonačelnika Skënderaja Sami Lushtaku zahvalio je Gradu Vukovaru i gradonačelniku Penavi na konstruktivnom razgovoru  te istaknuo kako je ratna sudbina Vukovara i Skënderaja identična.

„Želimo raditi na razvoju kulture i ekonomije te nam je cilj uspostaviti prijateljstvo i imati slične politike, s naglaskom na razvoj gospodarstva.“, rekao je Lushtaku te dodao kako su Albanci dali veliki doprinos u stvaranju Republike Hrvatske koja danas daje puno za svoje nacionalne manjine i kao takva može biti primjer drugim državama.