Položeni vijenci u spomen na 1.027 bugarskih vojnika stradalih u oslobađanju Hrvatske

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Na Bugarskom vojnom groblju u Vukovaru veleposlanica Republike Bugarske Genka Georgijeva na Dan pobjede nad fašizmom, a povodom Dana oružanih snaga Bugarske, položila je vijenac u spomen na 1.027 bugarskih vojnika, dočasnika i časnika stradalih tijekom 1944. i 1945. godine u oslobađanju Hrvatske od fašizma.

Georgijeva je tom prilikom rekla kako su u Vukovaru pokopani posmrtni ostaci bugarskih vojnika stradalih na području cijele Hrvatske kao i da je od izuzetnog značaja što Grad Vukovar čuva Bugarsko vojno groblje. Prema njenim riječima ona u Vukovar ovim povodom dolazi od 90-ih godina tako da ima fotografije Vukovara i groblja i iz toga vremena.  

„To što Vukovar čuva Bugarsko vojno groblje od izuzetne je važnosti za nas, a to ima i zajedničke vrijednosti i uspomene na sve naše žrtve. Izuzetna je simbolika to što bugarska i hrvatska krv leže zajedno u hrvatskoj zemlji“, rekla je Georgijeva.

Nakon položenih vijenaca na Bugarskom vojnom groblju bugarska veleposlanica položila je i vijenac u spomen na sve stradale u domovinskom ratu na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Vijenac na Bugarskom vojnom groblju položilo je izaslanstvo MORH-a kao i zamjenica gradonačelnika Vukovara Ivana Mujkić.