Javnozdravstvenom akcijom Vinkovčani će u subotu obilježiti Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice 

Foto: labin.hr

Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci, uz pomoć profesora i učenika Zdravstvene i veterinarske škole  dr. Andrije Štampara i logističku podršku Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci provest će u subotu, 20. siječnja s početkom u 10 sati javnozdravstvenu akciju u povodu Dana mimoza.

Ovom javnozdravstvenom akcijom, koja će se održati u vinkovačkom Gradskom parku i provodi se s ciljem podizanja svijesti javnosti o veličini javnozdravstvenog problema raka vrata maternice, kao i o važnosti njegove prevencije i ranog otkrivanja, Republika Hrvatska se priključuje brojnim europskim zemljama kao jedna od članica Europske udruge protiv raka vrata maternice.

Iako se posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice u razvijenim zemljama, pa tako i u Hrvatskoj, smanjuje, prema procjenama GLOBOCANA za 2020. godinu rak vrata maternice još uvijek je na visokom četvrtom mjestu po učestalosti i smrtnosti kod žena diljem svijeta. Najveći udio novih slučajeva i smrti zabilježen je u zemljama niskog ili srednjeg stupnja razvoja. Kao i u razvijenim zemljama u svijetu, i u Hrvatskoj se u posljednjih nekoliko desetljeća broj oboljelih od raka vrata maternice smanjuje. No i dalje se rak vrata maternice u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, a svaki treći dan od njega umire jedna žena, te je njegova prevencija i liječenje jedan od javnozdravstvenih prioriteta.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od invazivnog raka vrata maternice u Hrvatskoj je u 2020. godini oboljelo 276 žena, a godišnje se u oko 700-800 žena dijagnosticira premaligna promjena visokog stupnja. Prema Izvješću o umrlim osobama u 2021. godini umrlo je 122 žene od posljedica te bolesti, navode organizatori akcije uz poziv građanima da im se pridruže.