Buran Aktualni sat na Gradskom vijeću Vukovara

VUKOVAR, Poslije ljetne stanke održana je redovita sjednica Gradskoga vijeća Vukovara koju je i ovaj put obilježio aktualni sat gradonačelnika. U okviru njega bilo je pitanja oko sanacije cesta, drvenoga mosta u Adici, angažiranja logopeda… Ipak, aktualni sat su prije svega obilježila tri pitanja. Vijećnik Srpske narodne stranke Nebojša Bajić ukazao je, kako je rekao, na pokušaj „kulturnoga reketiranja“ inozemnih poduzetnika. Prema riječima Bajića švicarski poduzetnici, koji su željeli kupiti zemljište u Gospodarskoj zoni, bili su prinuđeni platiti veće troškove od onih koji su uobičajeni. Bajič nije želio govoriti o imenima i drugim pojedinosti rekavši samo kako su poduzetnici zatražili zaštitu na višim državnim razinama. Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava odbio je ove tvrdnje kazavši kako su takve tvrdnje, bez ikakvih argumenata, na razini tržnice.

„Gospodarska zona djeluju transparentno i radi u skladu s zakonima. Kupite zemljište, platite i gradite. Nije mi jasno na koji to način “reketarimo” strane investitore. Svi potencijalni investitori trebaju se obratiti ili u Gospodarsku zonu ili Gradu Vukovar kako bi doznali na koji način mogu pristupiti u otkup zemljišta. Kupljeno je niz parcela i nikad nije nikakvih primjedbi“, rekao je Penava.

Vijećnica Biljana Gaća (SDP) podsjetila je na nedavnu pljačku Penave te zatražila odgovor, pozivajući se na razne priče, oko pištolja koji je tom prilikom ukraden. Gaću je interesiralo je li istina da je u sefu koji je prilikom pljačke odnesen ukradena veća količina zlata ali i pištolj TT kao i imali li dozvolu za njegovo držanje.

„Mislim kako je apsurdno postavljati ovakva pitanja koja su na tragu kuloarskih priča. Nije mi ukradeno nikakvo „nacističko blago“ niti mi je ukraden „tetejac“. Odnesen mi je sef i obiteljski nakit koji se u njemu nalazio poput dječjih ogrlica, narukvica, naušnica…  Sef i imam radi pištolja za kojega imam dozvolu. Materijalna šteta procijenjena je na oko 60.000 kuna“, rekao je Penava.

Vijećnik HDZ-a Alen Jakumetović ukazao je na facebook postio predsjednika Foruma mladih SDP-a Dejana Gemerija u kojem je vrijeđao ministra kulture u tehničkoj Vladi Zlatka Hasanbegovića. On je u svome statusu napisao „Svečano otvorenje VFF-a… Mislim da je ovo prvi i zadnji put da ga otvara ruglo ljudskog dostojanstva.“ Penava je rekao kako je Gemeri grubo iskoristio instrument volontera s obzirom da je u vrijeme kada je fotografirao ministra bio volonter na Vukovar film festivalu. Gemeri je potvrdio da je napisao sporni status ali i rekao da su ga ponijele emocije pri tome.

„Za Zlatka Hasanbegovića smatram da je pogrešna osoba na mjestu ministra koji je svoje ideološke pobude uglavnom krivo koristio u političke svrhe. Uostalom, poznati su stavovi kulturnjaka širom Hrvatske o njemu, kao i niza udruga. I sam Hasanbegović iza sebe ima niz ispada. Još se svi sjećamo i niza njegovih izjava. Prekidam tradiciju šutnje i mlakih reakcija iz SDP-a. Osobno neću odustati od zaoštrene retorike kao reakcije na nacionalistički zaoštrenu agitaciju koju promovira HDZ“ – rekao je Gemeri za Večernji list.

Treba napomenuti i kako je tijekom Gradskoga vijeća došlo i do nekoliko uvreda pa i prijetnji iz vijećničkih klupa. Očigledno je kako skori prijevremeni izbori i političare u lokalu drže nervoznima.

IVAN MATIĆ