Tomašić: Poljoprivredu porezno rasteretiti, a ministarstvo preseliti u Slavoniju

VUKOVAR, Predsjednica HKS-a i kandidatkinja koalicije HDSSB-HKS u V. izbornoj jedinici na prijevremenim izborima za Hrvatski sabor, Ruža Tomašić poručila je u utorak iz Vukovara kako se zalaže da se hrvatska poljoprivreda porezno rastereti, a poljoprivrednike oslobodi raznih parafiskalnih nameta te Ministarstvo poljoprivrede preseli u Slavoniju.

Govoreći na konferenciji za novinare o strategiji HKS-a za povezivanje “zelene” i “plave” Hrvatske, Tomašić je ocjenila kako je poljoprivredu nužno povezati s hotelijerstvom i ugostiteljstvom.

“Onim hotelijerima i ugostiteljima koji u svojoj ponudi budu imali 70 posto domaćih prehrambenih proizvoda i 60 posto ostalih domaćih proizvoda, treba ponuditi manju stopu PDV-a i na taj način ih motivirati da kupnjom domaćih proizvoda potpomažu hrvatsku poljoprivredu”, kazala je Ruža Tomašić.

HKS se zalaže da poljoprivreda postane strateška gospodarska grana u Hrvatskoj i da tako bude i tretirana, a to će biti moguće tek kada Ministarstvo poljoprivrede preseli u Slavoniju, ustvrdila je zauzevši se i za dodatno obrazovanje poljoprivrednika.

Ruža Tomašić se osvrnula i na Mostov zahtjev za proglašenjem isključivog gospodarskog pojasa na Jadranskom moru podsjetivši kako je ona u dva navrata slala u Sabor prijedlog za proglašenje gospodarskog pojasa ali su njezini prijedlozi uvijek završavali na “dnu ladice”.

“Sada Most kaže da gospodarski pojas proglasimo prije nego oni uđu Vladu. Ako nema Vlade, tko će pregovarati i dogovarati se s našim susjedima i Bruxellesom? Neće valja tehnički premijer?”, zapitala je Tomašić ocjenivši Mostov zahtjev populističkim.

ĐURO KARALIĆ