Za srpsku zajednicu očekivana odluka

VUKOVAR, Ministar uprave u odlasku Arsen Bauk obustavio je primjenu dijela odredbi Statutarne odluke o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara koja je na snagu stupila 1. siječnja i zatražio od Vlade da podnese zahtjev za ocjenom ustavnosti te odluke. Što o odluci misle politički predstavnici srpske manjinske zajednice u Vukovar?

“Činjenica je i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije, kao i da je ministarstvo takvu odluku moglo donijeti i samo i mnogo ranije, bez konsultacija s Ustavnim sudom, jer je sve jasno ali očigledno je kako nisu imali snage za takvo što. Obraćanje Ustavnom sudu bio je samo politički manevar i kupovina vremena u predizborno vrijeme“, kaže vukovarski dogradonačelnik Srđan Milaković.

Predsjednik Zajedničkog vijeća općina (ZVO) Dragan Crnogorac kaže kako je ovakva odluka ministarstva bila jedino i moguća.

„Sada je kockica prebačena na novu Vladu koja treba pokazati što i službeno misli o uvođenju dvojezičnosti u Vukovar. Isto tako očekuje se i od Ustavnog suda ocjena ustavnosti, odnosno, pravorijek koji bi rekao je li sporni gradski Statut usklađen s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina. Mi tvrdimo da nije i vjerujem da će se to i potvrditi“, kaže Crnogorac.

PRESS 032