Romi se i dalje nalaze na marginama društva

VUKOVAR, U vukovarskom hotelu “Lav” u četvrtak je održana konferencija o provedbi projekta poticanja provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma 2013.-2020., a kojoj su nazočni bili predstavnici romskih organizacija civilnog društva i Vijeća nacionalnih manjina iz Vukovarsko-srijemske, Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije te nevladine udruge i organizacije uključenje u provedbu Nacionalne strategije.

“Riječ je o projektu koji je započeo u studenome prošle godine i trajat će 15 mjeseci, a kojemu je cilj potaknuti provedbu Nacionalne strategije za uključivanje Roma na lokalnoj i regionalnoj razini. Nacionalna strategija je donijeta prije par godina i u njoj je jasno izrečena obveza lokalnih i regionalnih vlasti da donesu lokalne akcijske planove. Međutim, od 33 jedinice samo je njih pet to i učinilo”, pojasnila je Bibijana Papo, koordinatorica projekata u Romskom nacionalnom vijeću.

Po njezinim riječima, položaj Roma i dalje te težak u Hrvatskoj. Romi se nalaze se na marginama društva i nisu dovoljno uključeni u politički, kulturni i drugi oblik javnog djelovanja i ostvarivanja interesa, ustvrdila je.

“Hrvatske je jedna od zemalja u kojoj Romi imaju najnižu stopu zaposlenja. Romima je jako teško dobiti posao u raznim institucijama, ali i u privatnom sektoru”, upozorila je Bibijana Papo koja je i voditeljca projekta provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma.

ĐURO KARALIĆ