Dan mimoza

VINKOVCI, Na inicijativu Hrvatske lige za borbu protiv raka i udruge Zdravka, Hrvatski sabor je proglasio treću subotu u siječnju Danom mimoza – Nacionalnim danom borbe protiv raka vrata maternice. Akciji se svake godine, pa i ove, pridružio i Zavod za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci koji su u središnjem vinkovačkom gradskom parku taj dan obilježili javnozdravstvenom kampanjom.

“Rak vrata maternice je značajan javnozdravstveni problem u svijetu i kod žena je po učestalosti na 3. mjestu. U Europi svake godine oboli oko 60.000 žena, a umre oko 30.000. U Hrvatskoj se nalazi na 10. mjestu ljestvice pojavnosti, a svake godine oboli od 300 do 350 žena, a umre više od 100 žena, kaže Sanja Gali, epidemiologinja Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije.

I u našoj županiji svake godine oboli 15-tak žena, a od toga broja nekoliko žena i umre. To se svakako ne bi trebalo događati s obzirom da su poznati rizični faktori i priroda bolesti, a postoje i mogućnosti sprječavanja i ranog otkrivanja raka vrata maternice. Izuzetno je važno odgovorno spolno ponašanje i redoviti ginekološki pregled uz obavezan Papa test, upozoravaju iz Zavoda za javno zdravstvo Vukovarsko-srijemske županije i Liga protiv raka Vinkovci.

PRESS 032