30 godina od zločina u minskom polju u Lovasu krivci još uvijek nisu kažnjeni

Foto: Vlado Kos

LOVAS, Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja mještani srijemskog mjesta Lovasa prisjetili su se u ponedjeljak i odali počast stradalom 21 Lovaščaninu koje su srpske paravojne postrojbe i JNA prije 30 godina natjerali u minsko polje.

“Toga dana 51 Lovaščanin je dotjeran ovdje na livadu s djetelinom i natjerani su u polje koje je bilo minirano da rukama kose travu, pri čemu su aktivirali mine. Poginuo je 21 Lovaščanin, a 14 je ranjeno. Toga dana je još 23 Lovaščana ubijeno u svojim kućama, garažama i podrumima”, kazala je načelnica općine Lovas Tanja Cirba i naglasila da za zločin u minskom polju još uvijek nitko nije odgovarao.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić također nije krio ogorčenje što za zločin u minskom polju još nitko nije odgovarao.

“Nadam se da će svi oni koji su za to odgovorni jednog dana stati pred lice pravde”, kazao je Damir Dekanić.

Obilježavanju ovoga zločina nazočna je bila i koordinatorica beogradske udruge “Žene u cnom” Staša Zajović, koja je istaknula da pravda za zločine u Lovasu ni izdaleka nije zadovoljena jer kazne nisu dobili oni koji su organizirali i zapovjedili zločine nad mještanima.

“Jako smo zabrinuti što je u Srbiji suočavanje s prošlosti zaustavljano, a na djelu je jaka propaganda koja slavi ratne zločince”, kazala je Zajović.