Vinkovci: Gradske vlasti darivale novorođene bebe s po 2.000 kuna, a gradska knjižnica prvom slikovnicom i članskom iskaznicom

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić uručio je danas novčane naknade roditeljima novorođene djece u gradu Vinkovcima, ukupno 62 naknade od po 2.000,00 kuna, poručivši kako su djeca najveće blago svake zajednice i kako bez njih nema niti budućnosti.

“Drago nam je da imamo novih šesdesetak sugrađana i njihovim roditeljima želimo sreću i zadovoljstvo tijekom odrastanja njihovih mališana”, kazao je gradonačelnik Bosančić rekavši kako se u gradskom proračunu za tu namjenu u 2020. godini nalazi osigurano 620.000 kuna.

Po njegovim riječima, ako bude potrebe rebalansom proračuna se mogu osigurati i dodatna sredstva.

“Grad Vinkovci ulaže puno u najmlađe stanovnike, ne samo kroz porodiljne naknade, nego i kroz druge projekte. Tako smo prošle godine obnovili tri dječja vrtića, radimo na energetskoj obnovi osnovnih škola, a imamo i program kojim osiguravamo 1000 kuna svakom prvašiću, a 500 kuna ostalim školarcima. Ove godine smo uveli i stipendije za srednjoškolce uz redovite stipendije studentima koje dobiju svi oni koji udovoljavaju natječaju”, kazao je gradonačelnik Ivan Bosančić.

Najavio je i kako gradske vlasti rade na smanjenju cijene dječjih vrtića što bi se trebalo realizirati do kraja godine.

Po prvi puta, Grad Vinkovci i Gradska knjižnica i čitaonica Vinkovci darivali su sve novorođene bebe s područja grada Vinkovaca  paketićem dobrodošlice koji sadržava informativni letak o potrebi i važnosti  čitanja  djeci  od  najranije  dobi, člansku  iskaznicu knjižnice  te bebinu prvu slikovnicu.

“Cilj kampanje je poticati roditelje i druge odrasle da s čitanjem naglas djetetu započnu već od njegova rođenja kako bi čitanje postalo dijelom svakodnevnog ugodnog druženja roditelja i djece, te kako bi se stvorila posebna emocionalna veza između djeteta i odrasle osobe koja mu čita. Podjednako važan cilj jest poticati roditelje da s najmlađom djecom što prije počnu dolaziti u lokalnu narodnu knjižnicu”, poručila je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci Vedrana Lugić.