Odana počast u spomen na 97 ubijenih i nestalih hrvatskih policajaca u obrani Vukovara

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Podno spomen obilježja ubijenim i nestalim hrvatskim policajcima u Vukovaru, koje se nalazi ispred današnje zgrade suda gdje je do 1991. godine bila i postaja policije, danas je odana počast za 97 ubijenih i nestalih hrvatskih policajaca u obrani Vukovara. Svijeću je položio i ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović koji je rekao kako je danas odana počast najhrabrijim među nama, hrvatskim policajcima, mladim ljudima koji su prvi stali na branik domovine i to na najtežem ratištu u Domovinskom ratu, u Vukovaru.

„Njih 97 bilo je svjesno da postoji velika mogućnost da izgube život. Njihova žrtva omogućila je konačnu pobjedu u Domovinskom ratu i da imamo svoju državu, neovisnu demokratsku članicu EU. Naša dužnost je ne zaboraviti ih i prisjećati se onih koji su bili najhrabriji kada je to najviše trebalo“, rekao je Božinović.

U izjavi medijima župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić podsjetio je kako je veliki broj policajaca dao svoj život za stvaranje hrvatske države te istakao kako moramo njihovu žrtvu sačuvati od zaborava i sačuvati uspomenu na njih. Zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac kazao je kako je hrvatska policija imala velike žrtve u Domovinskom ratu ali i da je u Vukovaru podnijela ogromnu žrtvu.

Prilikom odavanja počasti ubijenim i nestalim hrvatskim policajcima oko spomen obilježja, u obliku srca, postavljeno je 97 svijeća. Na video zidu prikazane su i fotografije ubijenih policajaca. Među 97 policajaca poginulih i nestalih 1991. godine u obrani Vukovara, 61 je iz PU vukovarsko-srijemske, 15 iz PU varaždinske, 11 iz PU međimurske, šestorica iz PU brodsko-posavske i četvorica iz Antiterorističke jedinice Lučko.