Snimljen film od vukovarskom branitelju Ivanu Anđeliću – Doktoru

Foto: Udruga dr. Ante Starčević

TOVARNIK, U produkciji Udruge za audiovizualno stvaralaštvo Artizana iz Zagreba i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika snimljen je dokumentarni film o vukovarskom branitelju Ivanu Anđeliću – Doktoru “Slike iz života ratnika”, redatelja Silvija Mirošničenka i producenta Antuna Ivankovića.

Premijera filma koji je nastao uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije i Općine Tovarnik, bit će upriličena u Art-kinu Metropolis (Muzej suvremene umjetnosti), Avenija Dubrovnik 17, Zagreb, 16. veljače 2017. godine s početkom u 19 sati.

U najavi premijere, iz Udruge dr. Ante Starčević navode kako Ivan Anđelić – Doktor slovi za jednog od istinskih ratnih heroja koji se neviđenim žarom borio na nekoliko ratišta i pokazao veliku snalažljivost i hrabrost kakva je karakteristična samo za izuzetne ljude.

“Ivan Anđelić – Doktor je jedan od rijetkih heroja koji je preživio ratni pakao Vukovara”, navode iz te udruge dodajući kako nakon izlaska iz Vukovara Anđelić odlazi u Ramu odakle je podrijetlom te postaje zapovjednik obrane Rame i ustrojava brigadu Rama. Polovicom lipnja 1992. godine sudjeluje u akciji u kojoj je teže ranjen. Nakon teškog izvlačenja i višesatnog putovanja preko Vran planine, prebačen je u bolnicu u Splitu, gdje operiran, a nakon toga se liječio dulje vrijeme. Iako ranjavan više puta, odbijao je otići u zasluženu mirovinu, nastavio je karijeru profesionalnog vojnika. Umirovljen je tek nakon mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja i preustroja ratnih postrojbi HV-a.