Tijekom ove godine očekuje se završetak obnove kompleksa Franjevačkog samostana u Iloku

Foto: Đuro Karalić

ILOK, Obnova kompleksa Franjevačkog samostana sv. Ivana Kapistrana u Iloku. u koju je do sada uloženo oko osam milijuna kuna, mogla bi završiti ove godine, piše Radio Ilok podsječajući kako je obnova toga povjesno vrijednog kompleksa započela 2010. godine s prvim istraživanjima dok su konkretni radovi započeli 2016. godine.

„Radovi na obnovi zahuktali su se početkom 2017. godine kada se krenulo u obnovu istočnog krila samostana kompletnom sanacija krovišta, zidova, odvodnje uz Hrvatski restauratorski zavod koji je istraživao povijesnu kulturu odnosno razvoj, nastanak, prije, za vrijeme i poslije Turaka, te spajanje, jer ono što je karakteristično i zanimljivo za naš samostan je to da nije nikada građen kao takav za samostan nego je nastao iz vojne utvrde”, kaže gvardijan Franjevačkog sasmostana u Iloku, fra Ivan Utješinović.

Nakon odlaska Turaka 1688. godine ostali dio povjeren je franjevcima koji su tadašnje tri vojne utvrde spojili sa dijelom samostana koji je bio četvrti dio. Najstariji je zapadni dio samostana potom sjeverni dio sa kulom i istočni dio koji je kasnije sagrađen. Samostan kakvog danas poznajemo, svoj je izgled dobio nakon Turaka, odnosno nakon dolaska franjevaca iz Olova u Ilok, pojašnjava gvardijan Utješinović.

Tijekom istraživanja istočnog krila samostana pronađena su stara srednjovjekovna vrata i prozori utvrde, romanički prozori, prostor u kojem su tada franjevci spavali i djelovali, tzv. dormitorij.  Potom je pronađena još jedna kula jer u biti samostan ima dvije kule; kulu koja je prepoznatljiva u gradu Iloku i četvrtastu koja je postojala u srednjem vijeku a danas je sastavni dio samostana, piše Radio Ilok.

„U ovoj 2020. godini obnovu bismo polako trebali privesti kraju. Naravno, pred nama je još uvijek dosta posla –  dovršetak galerije i muzeja sv. Ivana Kapistana zajedno sa likom i djelom patera Marka Malovića, završetak blagovaonice, uređenje okoliša i završetak srednjovjekovnoga bedema u samostanskom dvorištu“, navodi gvardijan.

Pored financijskih sredstava Ministarstva kulture i Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Grada Iloka, veliku pomoć u obnovi Franjevačkog samostana dali su također i sami župljani te brojni donatori.