Razgovor s državnom tajnicom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture

Foto: Hrvatski radio Vukovar

VUKOVAR, U posjeti Vukovarsko-srijemskoj županiji boravila je državna tajnica Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Maja Markovčić Kostelac koja se tom prilikom susrela s čelnicima županije kao i grada Vukovara.  Nakon sastanka državna tajnica je rekla kako je bilo riječi o realizaciji pruge Vukovar-Vinkovci ali i drugim razvojnim projektima i to prije svega o infrastrukturnim projektima u željezničkom i cestovnom prometu te području razvoja luka i plovnih putova.

„Svjesni smo činjenice da su ovi projekti od vitalnog značaja za razvoj Slavonije. Vlada je prepoznala potrebu nužnog i brzog razvoja ovog dijela Hrvatske kako bismo zaustavili iseljavanje i stvorili sve pretpostavke da  ovaj važan dio naše Domovine dobije zasluženu valorizaciju i radimo na vrlo konkretnim projektima“, rekla je Markovčić Kostelac.

Župan Vukovarsko-srijemske Božo Galić kazao je kako je bilo riječi o modernizaciji i elektrifikaciji pruge Vukovar Vinkovci, izgradnji obilaznice Vukovara i Vinkovaca te brzoj cesti Ilok – Lipovac.

„Tražimo da se obnovi željeznička pruga Vinkovci-Zagreb jer je neprihvatljivo da danas vožnja traje gotovo 4 sata, a prije rata je trajala 2 sata i10 minuta“, rekao je Galić.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava rekao je nakon sastanka kako je dominantan projekt od strateškog interesa za grad Vukovar svakako elektrifikacija pruge na potezu Vinkovci – Vukovar. Bilo je isto tako riječi i o Luci Vukovar, izgradnji obilaznice oko grada kao i gradnji Kanala Dunav-Sava.

„Taj segment prometa zapušten je još od mirne reintegracije tako da bismo bili zadovoljni kada bismo se vratili u stanje prije petnaest godina. Doduše, s projektom elektrifikacije i izbjegavanjem prometovanja dizelskim pogonom idemo korak naprijed,” rekao je Penava.