Vinkovcima u financijskom razdoblju 2021.-2027. dodatna sredstva iz EU fondova

vinkovci, zalac, bosancic, projekti, EU
Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac uručila je u petak gradonačelniku Vinkovaca Ivanu Bosančiću odluku kojom se Grad Vinkovci s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskom razdoblju od 2021. do 2027.godine.

Pojašnjavajući što to konkretno znači, ministrica Žalac podsjetila je kako je riječ o mehanizmu koji se već provodi u ovom financijskom razdoblju za velike gradove Zagreb, Split, Osijek i Rijeku, a proširen je naknadno za velike urbane centre poput Slavonskog Broda i još nekoliko.

“Ovaj mehanizam omogućuje iskorištavanje sredstava iz različitih operativnih programa i fondova Europske unije koji se koriste za integrirane projekte kojima se ojačava uloga gradova na određenim područjima, kao pokretača gospodarskog razvoja. Nakon ispunjenja pregovora koji su definirani ovom odlukom Grad Vinkovci imati će mogućnost biti proglašen područjem na kojem će se u budućem financijskom razdoblju provoditi ITU mehanizam i koristiti europska sredstva koja su namijenjena urbanom razvoju.”, rekla je ministrica Žalac.

“Grad Vinkovci su u proteklih nešto više od godinu dana odradili 42 projekta vrijednosti gotovo milijardu kuna i koji će sigurno doprinijeti kvaliteti života Vinkovčana, ali isto tako utjecati na šire područje grada.”, rekao je gradonačelnik Bosančić rekavši kako se 2021. danas ne čini tako blizu, ali kako i nije tako daleko te će gradske vlasti odmah prionuti na posao i u suradnji s okolnim općinama iz “vinkovačkog prstena” što prije definirati projekte pogodne za fianciranje EU sredstvima.

O koliko je sredstava riječ koje bi Vinkovci s okolnim općinama mogli povući u razdoblju 2021.-2027. za sada je nemoguće procjeniti jer se ne znaju projekti koji bi se financirali, ali pretpostavlja se kako bi se moglo raditi o oko 50-tak milijuna eura.