Održan mirni prosvjed u Tovarniku i Ilači, najavljene i nove akcije

Foto: Ivan Matić

TOVARNIK, ILAČA, Mještani Tovarnika i Ilače organizirali su u središtima ova dva sela mirni prosvjed kako bi ukazali na veliki broj teretnih kamiona koji svakodnevno prometuju državnom cestom kroz ta dva sela. U okviru prosvjeda mještani su na 15 minuta i blokirali promet.

„Ne planiramo stati samo na jednom prosvjedu. Biti ćemo aktivni sve dok se problem ne riješi“, rekao je tom prilikom član Organizacijskog odbora prosvjeda i zamjenik načelnice Općine Tovarnik Jasmin Budinski.

Mještani ove općine navode kako su tražili pomoć Hrvatskih cesta i Ministarstva prometa ali da za sada nema odgovora. Stoga su se i odlučili na organizaciju prosvjeda na kojem je sudjelovalo 200-ak mještana. Pojašnjavaju i kako se radi o kamionima koji svakodnevno prometuju preko graničnog prijelaza Tovarnik – Šid (Srbija) i odlaze prema Vinkovcima ili dalje prema Srbiji.

O kolikom problemu se radi govori i podatak čelnika Općine Tovarnik da dnevno u prosjeku kroz ovo selo prođe oko 660 kamiona, a vikendom i preko 1.000. Tijekom prošle godine kroz Tovarnik je prošlo oko 225.000 kamiona. Svi oni prolaze državnom cestom, pored škole i vrtića, te tako ugrožavaju i sigurnost djece i svih drugih sudionika prometa. Uz to stvara se i velika buka, baca smeće, uništavaju prometnice…