nijemci, turistička, zajednica, ptice
Foto: TZ Općine Nijemci

NIJEMCI U organizaciji Turističke zajednice Općine Nijemci prigodnim programom obilježen je Međunarodni dan ptica selica, a među sudionicima obilježavanja bili su i mališani Dječjeg vrtića “Medenjak” iz Nijemaca.

Ove godine tema Međunarodnog dana ptica selica je ,,Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!” na što je upozorila sudionike ornitologinja Marina Grgić.

Program je proveden kroz nekoliko aktivnosti, edukaciju o pticama selicama, prstenovanje ptica te promatranje ptica s broda “Sveta Katarina” na rijeci Bosut.

U programu su sudjelovali i učenici 5. i 6. razreda Osnovne škole ,,Ivan Kozarac” iz Nijemaca.

“Ono što je posebno ostavilo dojam na djecu je hvatanje ptica u mreže kako bi ih ornitolozi mogli prstenovati te vožnja brodom”, kaže direktorica Turističke zajednice Općine Nijemci Katarina Šarkić.

Sudionicima su bili dostupni i promotivni materijali Turističke zajednice općine Nijemci u kojima su mogli naći mnoge zanimljivosti o pticama i samom Centru za promatranje ptica. Edukaciju o pticama i prstenovanje ptica održali su ornitolozi Marina Grgić, Maksima Vujnović te Adrian Tomik iz Hrvatskog društva za zaštitu ptica i prirode.

Cilj obilježavanja Međunarodnog dana ptica selica je djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica, a bio je dio programa Dana otvorenih vrata EU projekata.