Grad Otok među deset hrvatskih gradova koji su povukli najviše EU novca za gradnju dječjih vrtića

Foto: Đuro Karalić

OTOK, Unatoč trenutnoj situaciji i otežanim uvjetima rada uzrokovanim pandemijom koronavirusa, radovi na rekonstrukciji i dogradnji dječjeg vrtića u Otoku polako se privode kraju tako da će  mališanima u rujnu 2020. biti otvorena vrata novog objekta vrtića a veliki interes roditelja za korištenje usluga vrtića potvrđuje opravdanost i potrebu ovoga projekta, piše gradonacelnik.hr.

Ukupna vrijednost projekta je 7.236.236,86 kuna.

U tekstu autorice Lidije Kiseljak, naslovljenom “EU novcem gradi se 200 vrtića vrijednosti milijardu kuna: Evo koji gradovi su povukli najviše…”, navodi se, između ostalog, kako se među deset gradova koji su povukli najviše sredstava za gradnju dječjih vrtića nalazi i Grad Otok koji je s obzirom na to da postojeći kapacitet objekta dječjeg vrtića nije bio dostatan za iskazani interes roditelja za prijem djece u vrtić kao i nepostojanje skupine jasličke dobi, pristupio izradi projektne dokumentacije i radovima na rekonstrukciji i dogradnji postojeće zgrade vrtića.

‘Predviđenom rekonstrukcijom i dogradnjom postojeće zgrade vrtića dobit će se energetski učinkovita zgrada (zagrijavanje iz alternativnih izvora energije – 3 izvora grijanja) ukupne bruto površine 950,17 m²  s kapacitetom od 3 jedinice za djece vrtićke dobi i 2 jedinice za djecu jasličke dobi, blagovaonicom, višenamjenskom dvoranom, terasom, prostorom za izolaciju djece, čajnom kuhinjom, prostor za osoblje, sanitarnim čvorovima, kotlovnicom. Kroz projekt će se također urediti i opremiti dječje igralište sa spravama za igru i klupama, izgraditi i urediti parking,  hortikulturno urediti dvorište vrtića autohtonim visokim i niskim raslinjem”, kaže ravnateljica Otočke razvojne agencije Marija Čolaković.

Vrtić trenutačno nema predviđen boravak za najmanje, a što će od jeseni biti omogućeno. Ujedno će se zaposliti i još dvije odgajateljice, a roditeljima koji su do sada bili onemogućeni raditi zbog nepostojanja jaslica njihovo zapošljavanje.

Samim projektom će se unaprijediti socijalna infrastruktura na području Grada Otoka kroz modernizaciju odgojno obrazovne infrastrukture i stvaranje adekvatnog prostora za boravak većeg broja djece u vrtiću podići  kvalitete života lokalnog stanovništva i specifičnih društvenih skupina kroz dostupnost planiranog ulaganja (višenamjenske dvorane) lokalnom stanovništvu a posebno djeci, udrugama koje se bave djecom i mladima, različitim interesnim skupinama u svrhu  provođenja aktivnosti edukativnog, kulturnog, sportskog i socijalnog karaktera, navodi se u tekstu.

Najviši iznos za gradnju vrtića kroz EU Program ruralnog razvoja osigurali su Garešnica, Otočac i Skradin – 7.448.000, a slijede s iznosom od 7.440.000 Klanjec, Lipik, Orahovica, Trilj i Zlatar. U top 10 po povučenim iznosima su još Vrbovec, Mursko Središće, Pleternica, Kutjevo, Ogulin, Grubišno Polje, Komiža, Otok i Vodnjan.