Župan Dekanić s otočkim gradonačelnikom Šarićem o niz tema bitnih za najmlađi grad u županiji

Foto: Đuro Karalić

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić posjetio je danas grad Otok gdje je s gradonačelnikom Josipom Šarićem razgovarao o projektima značajnima za građane Otoka, a uz čijoj realizaciji bi mogla pomoći županija.

“Razgovarali smo i niz tema i projekata s ciljem kako bi građanima Otoka stvorili što bolje uvijete za život i rad. Suradnja gradske i županijske vlasti je tu neophodna i ona postoji”, kazao je župan Dekanić dodajući kako se on kao župan od prvog dana zalagao i zalaže za ravnomjeran razvoj Vukovarsko-srijemske županije jer mu je važan svaki vukovarsko-srijemski grad i svaka općina.

“Županu Dekaniću smo potporu davali u kampanji, a dajemo mu i danas kao i ubuduće jer on ima osjećaj i malo bolje gleda na prostor nego što su to radili prijašnji naši župani. Vjerojatno je tomu tako jer je župan Dekanić bio općinski načelnik i dolazi iz male sredine. Mislim da je to vrlo važno jer se naši veliki gradovi poput Vinkovaca i Vukovara lakše snađu i država malo bolje gleda na njih dok manjim sredinama treba potpora županije, koju nam župan Dekanić i pruža”, rekao je Josip Šarić.

Kazao je kako je jedna od tema o kojoj je s županom Dekanićem bilo govora bila je i želja Otočana da se na području Otoka izgradi jedan od osam centara za starije osobe koliko će ih se graditi u Republici Hrvatskoj.

“Već smo kupili i zemljište za gradnju jednog takvog centra kapaciteta oko 100 osoba”, kazao je gradonačelnik Josip Šarić.

Podaci o dostupnosti socijalnih usluga u Hrvatskoj pokazuju da su u svim hrvatskim županijama razvijene socijalne usluge za starije osobe, no njihov kapacitet nije dostatan ni regionalno ravnomjerno razvijen, stoga će se izgradnjom centara za starije osigurati dodatni kapaciteti za 800 korisnika i dvostruko veći kapaciteti izvaninstitucionalnih usluga. Riječ je o jednom od ciljeva iz Nacionalnog plana razvoja socijalnih usluga 2021. – 2027., čija je realizacija predviđena u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti, a prema Akcijskom planu razvoja socijalnih usluga 2021. – 2024., ukupan procijenjeni trošak izgradnje osam centara iznosi 29 milijuna kuna.

Župan Damir Dekanić rekao je kako će županijske vlasti učiniti sve kako bi se jedan od tih centara gradio i u Vukovarsko-srijemskoj županiji koja se nalazi u samom vrhu hrvatskih županija kada je riječ o broju stanovnika od 65 i više godina života.

“Bila bi to kombinacija izvaninstitucionalne i institucionalne skrbi za starije osobe”, pojasnio je Dekanić rekavši kako se zalaže i za gradnju domova za starije u ruralnim sredinama kako bi građani starije životne dobi koji su život proveli na selu u tom okruženju i ostanu.

Razgovaralo se i o drugim temama poput gradnje klaonice u Otoku i nastavku radova na rekonstrukciji ceste Otok-Bošnjaci, rečeno je novinarima.