“Baby boom” u Općini Stari Jankovci, u prošloj godini rođeno 39 beba

Foto: Ivan Matić

STARI JANKOVCI, Od kukanja nema puno pomoći niti to kukanje može ikome išta pomoći. Za neke bolje i kvalitetnije rezultate u bilo čemu potrebno je imati ideje, složiti plan i program i onda sve to realizirati i na terenu. Kada se to napravi onda dolaze i rezultati. Upravo se to dogodilo u Općini Stari Jankovci u kojoj je u protekloj godini rođeno čak 39 beba što je rekordan broj. Samim tim u ovoj općini su pokazali da postoje načini u borbi za bolje demografske rezultate.

Načelnik Općine Stari Jankovci Dragan Sudarević (HDZ) kaže kako općinu čini 5 naselja i da, prema zadnjem popisu stanovništva, broji oko 3.300 stanovnika. Napominje i kako su u općini zadnjih godina donijeli više poticajnih mjera za mlade obitelji i djecu.

“Na snazi je 45 mjera za mlade i djecu. Ne mogu reći da su samo one dovele do ovoga rekordnog broja rođenih beba jer u općini radimo još puno toga. Ipak, vjerujem da su i one pomogle u ovom rekordnom broju rođenih beba”, rekao je Sudarević.

Pojasnio je i kako općina osigurava jednokratne naknade za svako rođeno dijete, a uz to sufinanciraju i prijevoz učenika do srednjih škola, isplaćuju stipendije svim redovitim studentima… Za djecu je osiguran dječji vrtić, a tu su i besplatne škole pjevanja, tamburice, plesa… Sudarević kaže kako općina za dijete, ako se koriste sve pogodnosti, izdvoji oko 15.000 eura. Napominje i kako je Općina Stari Jankovci zapravo središte županije jer je do tri grada u županiji, Vukovar, Vinkovci i Otok, po 10 kilometara.

“Napravili smo dosta ali idemo dalje. Osluškujemo što govore i što traže naši mještani tako da ćemo u ovoj godini dodatno “dati gas”. Očekujemo da ćemo i ove godine ostvariti slične rezultate kada je riječ o broju rođene djece. U isto vrijeme nastavljamo i s provedbom drugih projekata”, istakao je Sudarević.

Jedna od obitelji koja je dobila jednokratnu pomoć za rođenu djecu je i obitelj Škorić.

“Mladim roditeljima puno to znači posebno jer je većina majki nezaposlena. Za djecu puno toga treba, a nama još i više jer imamo blizance tako da sve trebamo duplo. Stoga mislim da su ovakve mjere svakako za pohvaliti. Važno je i što se lagano isposluje cijeli taj postupak. Potrebno je samo ispuniti jedan formular i donijeti rodne listove. Nakon što smo to dostavili novac na računu je bio za dva tri dana. U svakom slučaju sve pohvale za ove mjere”, kaže Manuela Škorić koja je majka blizanaca Anastasie i Lukasa.