Vodostaj rijeke Save trenutno stagnira, stanje pod kontrolom

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

Stanje vodostaja rijeke Save u dijelu kojim prolazi Vukovarsko-srijemskom županijom pod kontrolom je, rečeno je na sjednici užeg dijela Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije koja je danas održana u Vinkovcima.

„Porast vodostaja izazvale su izrazito obilne oborine na uzvodnom dijelu toka rijeke Save i njezinih pritoka, prije svega, pritoka iz susjedne Bosne i Hercegovine. Porast vodostaja je očekivan, pripremne mjere obrane od poplave proglašene su kada je vodostaj na vodomjeru u gradu Županji dosegnuo +600 cm s tendencijom daljnjeg porasta, konkretno 19. siječnja 2023. godine u 11.00 sati. Trenutni vodostaj iznosi +803 centimetra i stagnira, odnosno možemo reći da vrhunac vodnog vala trenutno prolazi kroz našu županiju. Vodostaj rijeke Save na cijelom toku nalazi se u domeni srednjih ili visokih voda i sigurno će takav vodostaj potrajati još neko vrijeme. Ono što je dobro jeste to, da je sredinom tjedna najavljeno smirivanje vremena pa se može očekivati i smirivanje vodostaja na cijelom toku rijeke Save”, obrazložio je rukovoditelj obrane od poplave na branjenom području, Emil Dereš.

Djelatnici Hrvatskih voda su na terenu, nisu zabilježena oštećenja ili mjesta na nasipima na kojima treba intervenirati. Hrvatske vode u stalnoj su komunikaciji sa glavnim rukovoditeljem obrane od poplave i Stožerom civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije i tako će ostati sve dok postoji potreba, rečeno je.