U Mirkovcima obilježena 31. obljetnica pogibije 13 branitelja

Foto: Đuro Karalić

Polaganjem vijenaca podno spomen-obilježja na tzv. privlačkom putu u Mirkovcima je danas obilježena 31. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja, pripadnika 3. brigade Zbora narodne garde “Kune”, koji su poginuli u vojnoj akciji u tada okupiranim Mirkovcima.

Iz središta Vinkovaca prema Mirkovcima, koji su tada bili pod okupacijom srpskih paravojnih postrojba koje su svakodnevno topnički napadale Vinkovce, 22. srpnja 1991. krenulo je 80 hrvatskih branitelja radi deblokade ceste Vinkovci – Tovarnik, no dočekani su u zasjedi pri čemu je ubijeno 13, a ranjeno 40 branitelja.

Vijence podno spomen obilježja položili su članovi obitelji i rodbine ubijenih te suborci, izaslanici predsjednika Republike, Hrvatskog sabora i Vlade, vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

“Mi ćemo na godinu, kada budemo obilježavali 32. obljetnicu napraviti tribinu na kojoj će pokušati prikazat stvarno stanje o tome što se na današnji dan 1991. dogodilo na ovom području”, rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 3. A brigade ZNG-a „Kune“ Vinkovci umirovljeni brigadir, Damir Dujić dodajući kako je cijela akcija “čudno izvedena i zatamnjena”.

Izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić izrazio je zahvalnost žrtvi hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu poručivši kako podržava svako nastojanje koje za cilj ima širenje istine o Domovinskom ratu.