Ljetne vrućine – 7 jednostavnih načina za brigu o tijelu

Foto: Pixabay

Prepoznajte znakove

Ključno kod njege tijela je da prepoznate signale koje vam šalje vaše tijelo kada se počne pregrijavati. Oticanje zglobova, glavobolje, slabost, mučnina, zbunjenost ili umor su znakovi sunčanice. Ako imate te znakove, sklonite se sa sunca i ohladite tijelo što je prije moguće, jer ste možda doživjeli toplotni udar. Simptomi će se pojaviti prije ako ste aktivni na vrućini te ako živite na predjelima u kojima niste naviknuti na visoke temperature, piše dioptrija.hr.

Ako možete, ograničite vrijeme na suncu

Izbjegavajte dnevno sunce, obično između 10:00 i 14:00. To je najvruće doba dana. To vrijeme se produžuje do 16:00 h. Ako morate ići van u tom razdoblju, pokušajte se držati sjene i pijte mnogo tekućine.

Pijte mnogo i često

Ne, ne govorimo o alkoholnim pićima. Govorimo o hidratizaciji organizma. Voda je najbolja opcija, no ako ne možete doći do nje ili je ne volite, pokušajte s ledenim čajem, narančinim sokom ili sportskim napitkom. Ukoliko vježbate vani, sportski napitak bi bio najbolja solucija, jer će nadoknaditi natrij, kalij i klorid koji se gube znojenjem. Uvijek nosite bocu tekućine sa sobom.

Ne vježbajte vani na velikim vrućinama

Ljetne vrućine nisu za vježbanje na otvorenom. Ne samo da vježba povećava vašu tjelesnu temperaturu, nego to čini i vanjska vrućina. Vježbanje na vrućini stresno je za vaše mišiće, jer tijelom cirkulira više krvi putem kože (umjesto putem mišića) kako bi se rashladilo. Što je manje krvi u mišićima, to više raste broj otkucaja srca. Kako biste izbjegli zamor mišića, vježbajte u zatvorenom prostoru te ujutro ili uvečer.

Koristite zaštitu

Kakav god da ten imate, morate imati zaštitu za vašu kožu. Kada su ljetne vrućine velike, veća je opasnost od UV zraka, stoga trebate nanijeti odgovarajući zaštitni faktor kako biste spriječili rak kože, tamne mrlje i preuranjene bore. Zanimljivo je da krema za sunčanje  pomaže vašem tijelu da ostane hladnije.

Primjereno se obucite

To ne znači da se trebate odreći svog stila već da trebate odabrati pravu odjeću za sunčane dane. Stavite veliki šešir te se obucite prozračno, kratko i lagano.

Znajte kako se ohladiti kada vam je prevruće

Osim pijenja mnogo vode i sportskih napitaka, ako osjetite znakove sunčanice, sklonite se u sjenu ili u zatvoreni prostor. Trebali biste hladiti svoje tijelo, ukloniti nepotrebnu odjeću, staviti hladne obloge ili led na vrat, ručne zglobove, pazuhe i lice.

Izvor: dioptrija.hr/Đ.K.