Lipovac: Obilježena 29. obljetnica prve velike razmjene ratnih zarobljenika

Foto: Đuro Karalić

 LIPOVAC, U organizaciji Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDLSKL) danas je u Lipovcu obilježena 29. godišnjica prve velike razmjene ratnih zarobljenika, kada je po načelu “svi za sve” razmijenjeno 288 logoraša.

Svečanom obilježavanju nazočio je izaslanik predsjednika Vlade, ministar obrane Mario Banožić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Darko Nekić, saborski zastupnik Nikola Mažar, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i drugi.

Prisjetivši se 288 hrvatskih branitelja i civila koji su nakon višemjesečnog zarobljeništva stupili na slobodno hrvatsko tlo, ministar Banožić kazao je kako je današnji dan trenutak u kojem se mnogi prisjećaju početka jednog novog života, teško stečene i iščekivane slobode nakon izlaska iz srpskih logora.

„Iako mi mlađe generacije srećom nismo osjetile sve strahote Domovinskog rata, imali smo dovoljno godina da zapamtimo što se to događalo. Sredina u kojoj ste vi živjeli i u kojoj smo mi živjeli, učinile su da razvijemo tri stvari. Prije svega to je srce da volimo ovu državu stvorenu na mukama hrvatskih branitelja, razum koji može razmišljati u kojem pravcu se država mora razvijati, ali isto tako dopustili ste nam da radimo i borimo se za interes ove države, hvala vam na tome“, rekao je ministar Banožić.

Podsjetivši kako je današnji dan 1992. godine kod Lipovca, uz samu državnu granicu sa Srbijom, održana prva velika razmjena hrvatskih branitelja zatočenih u srpskim koncentracijskim logorima, kada je oslobođeno 288 branitelja, predsjednik HDLSKL Vukovarsko-srijemske županije Dragutin Guzovski kazao je kako je do danas umrlo oko 3.000 nekadašnji logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Državni tajnik Nekić podsjetio je kako je Vlada još prošle godine donijela odluku o osnivanju povjerenstva i stručnog tima koji će se baviti tužbama protiv srbijanskih vojnih zapovjednika i Republike Srbije. “Siguran sam da će te tužbe pokazati rezultate i da ćete dobiti barem minimalnu zadovoljštinu za sve što se prošli u srpskim koncentracijskim logorima”, rekao je Nekić.

Govorio je i saborski zastupnik Nikola Mažar rekavši kako je na nama, bez obzira na političku pripadnost, da ostvarimo san koji su sanjali poginuli hrvatski branitelji, da radimo za bolju i ljepšu Hrvatsku i Slavoniju. “Ono što je pred nama je da skrbimo o vama i vašim obiteljima, a boli činjenica da je, kako smo mogli čuti, već gotovo 50 posto logoraša u međuvremenu umrlo”, kazao je Mažar.

Župan vukovarsko-srijemski Božo Galić pozvao je na kažnjavanje odgovornih za zlostavljanja i ubojstva u srbijanskim logorima rekavši kako je kažnjavanje zločinaca preduvjet trajnog mira. “Iznimno smo ponosni na sve ono što su učinili hrvatski branitelji i zbog njih moramo biti još čvršći i jači u izgradnji bolje i sretnije Hrvatske”, kazao je župan Galić.