Vinkovci u četvrtak obilježavaju 110 godina javne vodoopskrbe

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Prigodnim skupom u hotelu “Slavonija” u Vinkovcima će se u četvrtak obilježiti 110 godina javne vodoopskrbe u Vinkovcima.

Prije toga, također u hotelu “Slavonija”, s početkom u 10 sati, održat će se druženje djece vinkovačkih osnovnih škola Ivana Mažuranića, Josipa Kozarca i Bartola i vrtića Stribor s predstavnicima Hrvatskih voda koji će tom prigodom predstaviti svoje edukativne slikovnice na temu vode dok će djeca predstaviti svoje likovne radove i projekte vezane uz vodu te prirediti prigodan glazbeni program.

Uz tu vrijednu obljetnicu, valja se se prisjetiti kako prvi vodoopskrbni sustav u Vinkovcima datira iz 1909. godine kada je u dvorištu tadašnjeg Općinskog poglavarstva, a gdje se danas nalazi Vatrogasni dom, niknuo vodotoranj koji se i danas tamo nalazi.

Foto: VVK

“Bio je lociran duboko u dvorištu kako bi bio bliži zdencima u udolini potoka Barica koji su uništeni pri gradnji Osnovne škole Ivana Mažuranića. Od vodotornja bila je izgrađena vodovodna mreža koja je obuhvaćala
najuže središte grada. Uz park i Trg bana Josipa Šokčevića rubno je išla na istok do početka Jelačićeve ulice, bolje rečeno došla je do iza pravoslavne crkve, do današnje limarske radionice Vovra. Na zapadu je bila postavljena do ugla s današnjom Glagoljaškom ulicom. Kod križanja na trgu razdvajala se i išla, opet uz park, na sjever do nekadašnje prodavaonice Vrgov, odnosno do križanja Reljkovićeve ulice i Zvonimirove. Njezina je namjera bila isključivo za noćno pranje najstrožeg dijela centra, napajanje autocisterne za polijevanje ulica i protupožarnu opskrbu. Prvotno
je uz južni rub parka bila napajna stanica za vozilo koje je polijevalo ulice. Druga napojna stanica bila je kod Malog parka ili kod Meraje. Poslije su one ukinute i otvorena je ona u Kačićevoj ulici, uz križanje ulice Dvanaest redarstvenika. Radila je do iza Domovinskog rata. Tek dvadesetih godina 20. stoljeća počinje se postupno uvoditi vodovodna mreža u pojedine javne ustanove i bogatije privatne kuće. Bili su to hidrofori na električni pogon”. mavode Zlatko Virc i Milorad Radojević u članku objavljenom u Hrvatskoj vodoprivredi br. 141/2004. povodom 95. obljetnice javne vodoopskrbe u Vinkovcima.