ZPH predstavio inicijativu za donošenje novog Zakona o ratom stradalim područjima

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske Josip Kompanović predstavio je u Vukovaru, na Koordinaciji načelnika i gradonačelnika, inicijativu za donošenje novog Zakona o ratom stradalim područjima. Kompanović je rekao kako predlažu investitori koji žele poslovati u općinskim ili gradskim gospodarskim zonama od strane lokalne samouprave mogu dobiti pravo bez javnog natječaja i da im se zemljište daruje. Predlažu i oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa za proizvodne objekte kao i oslobađanje plaćanja prve dvije godine poslovanja svih općinskih ili gradskih poreza. Jedna od mjera koju predlažu je i neplaćanje poreza na dobit. Predlažu i povećanje povrata poreza kao i povećanje plaća kadrovima.

„Otvoreni smo i za druge prijedloge i sugestije, a sve u cilju da dođemo do što boljeg mogućeg rješenja. Ulagalo s eu obnovu kuća i stanova ali se nisu otvarala radna mjesta. Zbog toga nam se događa ovaj demografski egzodus i zato smo sada prinuđeni na donošenje hitnih i vatrogasnih mhesra“, rekao je Kompanović.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić rekao je kako svaki prijedlog treba saslušati ali i da jedinice lokalne samouprave kao i županija već provode razne mjere i potiču investitore kako bi ulagali na ugroženim područjima.