Vinkovci i ove godine svojim maturantima financiraju pripreme za državnu maturu

Foto: Grad Vinkovci

Grad Vinkovci i ove godine financira pripreme za državnu maturu svojim maturantima koji već danas startaju s predavanjima u učionicama vinkovačke Gimnazije. Ovakva praksa pokazala se odličnom prošle godine kada se za pripreme prijavilo nešto više od 150 maturanata koji su ih uspješno prošli i tako spremni dočekali zahtjevne ispite državne mature.

Ove godine situacija je nešto drugačija, prijavilo se preko 300 maturanata koji pohađaju vinkovačke srednje škole, što je znatan i neočekivan skok koji predstavlja svojevrstan problem kada su prostorni i ljudski kapaciteti u pitanju te su u Upravnom odjelu društvenih djelatnosti morali poduzeti određene korake, navode iz Grada Vinkovaca.

Pročelnica za društvene djelatnosti Andrea Vinković ističe kako zbog nastale situacije na njezinu adresu stižu brojni upiti roditelja čija djeca nisu iz Vinkovaca, a pohađaju vinkovačke škole.

„Odlučili smo i ove godine pokrenuti i financirati pripreme za državnu maturu te se pri tome nije pravila razlika između učenika s obzirom na mjesto življenja niti po bilo kojoj drugoj osnovi. Međutim, kako smo zaprimili preko 300 prijava, što je bilo neočekivano u svakom pogledu, postalo je očigledno da ne možemo organizirati pripreme za sve zainteresirane jer jednostavno nema dovoljno prostornih, vremenskih niti ljudskih kapaciteta, a što je najvažnije, tako bi doveli u pitanje i kvalitetu provedbe samih priprema. Na žalost, bili smo prinuđeni napraviti selekciju te smo smatrali najpravednijim kao kriterij za ostvarivanje prednosti uzeti prebivalište/boravište u gradu Vinkovcima, s obzirom da Grad Vinkovci financira pripreme te je kroz svoj proračun i programe dužan zadovoljavati potrebe svojih sugrađana u području odgoja i obrazovanja“, objašnjava pročelnica Vinković.

Bilo bi dobro, napominje, kada bi drugi gradovi i općine, koji to još do sada nisu napravili, organizirali i financirali pripreme za svoje maturante kako niti jedan učenik ne bi ostao uskraćen.

„Uz najbolju volju, jednostavno nismo u mogućnosti organizirati pripreme za sve i pozivamo i ostale da se uključe i omoguće učenicima kvalitetne pripreme za zahtjevan period koji je pred njima“, poručuje Andrea Vinković.

Prema prvim saznanjima, vinkovački maturanti će se za maturu pripremati narednih 13 subota, a profesori će s njima proći najvažniji dio gradiva kako bi što spremniji dočekali lipanj, navode iz Grada Vinkovaca.