Obilježena 25. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Panel raspravom i prikazivanjem dokumentarnog filma „Biram Vukovar“ danas je obilježena 25. obljetnica završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske. Izvršna direktorica Europskog doma Vukovar Dijana Antunović Lazić rekla je kako ova udruga već godinama unazad organizira obljetnicu završetka procesa mirne reintegracije. Podsjetila je kako su počeli s direktnim protagonistima procesa, potom su pozivali znanstvenike, a ove godine su omogućili da o svojim iskustvima progovore i obični mali ljudi koji su sve to proživljavali.   

„To je bio jedan pozitivan proces koji je okupirane dijelove države vratio u ustavno pravni poredak Hrvatske i to bez ijednoga ispaljenoga metka i bez ijedne žrtve što je velika stvar“, rekla je Antunović Lazić.

Neovisna novinarka Barbara Matejičić, koja je i koscenaristica filma kojega je snimio HRT, rekla je kako je mirna reintegracija bio značajan proces za cijelu Hrvatsku te da on donio mir.

„O mirnoj reintegraciji trebalo bi se i moralo više govoriti kao i učiti u školama jer se radilo o procesu koji je donio mir, vratio okupirane dijelove u ustavno pravni poredak Republike Hrvatske bez žrtava. Zašto se u školama više ne uči o mirnoj reintegraciji pitanje je za ministra. Kada je riječ o tome što se o mirnoj reintegraciji malo govori kaže kako to nije samo hrvatska specifičnost nego da je to tako i inače u svijetu. Pregovori i razgovori nisu atraktivni kao rat, nisu niti seksi poput vojnih operacija“, rekla je Matejičić.

Duško Simić i njegova supruga Jakica su jedni od aktera prikazanoga dokumentarnog filma. Duško je inače rodom iz Knina, a Jakica sa Korčule i njih je 1991. godine razdvojio rat. Ponovno su se našli 1997. godine kada su donijeli odluku preseliti se u Vukovar s nadom da će tu pronaći posao. U tome su i uspjeli te u Vukovaru sada već žive 25 godina.  

„Možda nije sve idealno i nije napravljeno sve što se moglo ali s obzirom na sve i ovakav mir je bolji od rata“, rekao je Simić.

Dokumentarni film je donio i iskustva obitelji Gaća koji su se u Vukovar vratili 1997. godine. Biljana Gaća kaže kako je sve to proživljavala kao dijete i da je bila jako zbunjena s podijeljenosti u gradu koja se tada osjećala više nego danas.

„Tamo negdje 2009. i 2010. godine došlo je to promjena i optimizma ali danas, 2023. godine, mislim kako nismo napravili dovoljno koraka prema naprijed, a da smo se u nekim stvarima i vratili nekoliko koraka unazad. Politička volja je problem da se neke stvari poprave, a mislim da nedostaje želje onih koji mogu neke stvari promijeniti posebno kada je riječ o odvojenim vrtićima i školama“, rekla je Gaća.