Znanstveno-stručni skup „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština“

Foto: Općina Gorjani

Gorjani, malo mjesto u srcu Slavonije, može se podičiti svojom bogatom povijesti. Ondje su živjeli plemići obitelji Gorjanski, na čijem se teritoriju odigrala poznata Gorjanska bitka, ali odande nam dolaze i veličanstvene ljelje, čiju je vrijednost prepoznao i UNESCO, uvrstivši njihov proljetni ophod na popis svjetske nematerijalne kulturne baštine. Bogata povijest Gorjana seže puno dublje u prošlost, još u neolitik. Arheološkim iskapanjima u blizini naselja otkriveni su ostatci kuća, jama te ulomci keramičkih posuda i kameno oruđe, a kasnijim daljinskim istraživanjima utvrđeni su ostatci kružnih naselja.

Sa željom da se produbi i proširi do sada stečeno znanje o brojnim znanstveno relevantnim, pa i društveno aktualnim temama iz povijesti Gorjana te života i rada njegovih žitelja – nekada i danas, Općina Gorjani zajedno sa suorganizatorima Institutom društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskim katoličkim sveučilištem, Hrvatskim institutom za povijest, Hrvatskim restauratorskim zavodom i Fakultetom Hrvatskih studija organizira znanstveno-stručni skup pod naslovom „Gorjani – mjesto, ljudi, identitet, baština“, koji se održava 19., 20. i 21. listopada 2022. godine u Gorjanima.

Skup je multidisciplinarnog i interdisciplinarnog karaktera, dizajniran je prema sadržajima i kronološki te će se na njemu u tri dana moći poslušati više od 30 kratkih predavanja. Osim samih predavanja priređena je izložba „Gorjani – pod suncem, pod zemljom“ te posjet arheološkim nalazištima, a svoj nastup na skupu imat će i KUD „Gorjanac“.

Skup je podijeljen na sedam sjednica, na kojima će biti obrađene teme: Gorjani u povijesnoj retrospektivi – od srednjeg vijeka do suvremenog razdoblja, Demografski, društveni i kulturni razvoj Gorjana i Arheološka istraživanja i baština Gorjana.

Govorit će se o ljeljama, plemićima obitelji Gorjanski, Gorjanskoj bitki, vojni Hansa Katzianera, crkvenoj povijesti Gorjana, Domovinskom ratu i Imri Agotiću, arheološkom nalazištima na području sela i brojnim drugim temama. O njima će govoriti brojni stručnjaci s područja povijesti, arheologije, demografije i drugih područja.

Ulaz na znanstveno-stručni skup je slobodan. Detaljan program bit će objavljen na mrežnim stranicama Općine Gorjani.