Živi zid proziva predsjednika županijske Skupštine i ukazuje na zapisnike

Foto: Živi zid

VUKOVAR, Povodom sjednice Skupštine Vukovarsko-srijemske županije priopćenjem za javnost oglasilo se Živi zid koji su iskazali svoje nezadovoljstvo radom i zapisnicima s održanih Skupština. Kako stoji u priopćenju Živog zida, kojega potpisuju Pavao Josić i Damir Maduna, mjesečna naknada predsjedniku Županijske skupštine Vukovarsko-srijemske županije iznosi 8.200 kuna, koja na razini jednoga mandata iznosi 393.600 kuna neto, što u konačnici, kada se uračunaju pripadajući porezi i doprinosi, premašuje iznos od pola milijuna kuna u četiri godine.

„Živi zid iznimno je nezadovoljan načinom rada, konceptom i svrhom, a pogotovo radom debelo plaćenoga predsjednika Županijske skupštine Vukovarsko–srijemske županije i svakako neće podržati prijedlog za usvajanje zapisnika s prošle sjednice Županijske skupštine VSŽ. Naime, svrha održavanja sjednica samo je formalne prirode, kako bi se stvorile pretpostavke da se “po zakonu” omoguće uvjeti u kojima bi se vjerne i zaslužne članove vladajuće većine dodatno nagradilo neopravdano velikim naknadama. Živi zid skreće pozornost javnosti na uočene nelogičnosti u radu i rasporedu tema po sjednicama, po kojemu se javnosti najzanimljiviji „aktualni sat“ redovito određuje kao zadnja točka sjednice. Za to je odgovoran obilno plaćeni predsjednik“, navode iz Živoga zida.

Dalje navode kako prijedlog zapisnika posljednje održane sjednice Županijske skupštine od 21. rujna 2017. godine, koji vijećnici trebaju prihvatiti i usvojiti, predstavlja uvredu za logiku zdravog razuma. Prema njihovim navodima taj prijedlog zapisnika, osim što krajnje šturo opisuje točke dnevnog reda, nabraja imena prisutnih i sadrži traljavo opisane zaključke, posebno ignorira aktualni sat jer navodi imena vijećnika i njihova pitanja upućena županu Boži Galiću, ali nigdje ne spominje njegove odgovore.

„Imamo očigledni paradoks političke birokracije po kojemu je netko našao za shodno da su pitanja vijećnika bitna, dok odgovori na njih nisu, pa stoga nisu ni navedeni. I to je odgovornost masno plaćenog predsjednika. S druge strane, za sada ne postoje javnosti jednostavno i lako dostupne audio snimke sjednica Županijske skupštine VSŽ. Tako na primjer javnost nema kako “crno na bijelo” čuti odgovor župana Galića na pitanje predsjednika Kluba zastupnika Živog zida u Županijskoj skupštini VSŽ Damira Madune kojeg je zanimalo kada će se naći rješenje za neobnovljenu OŠ Nikole Andrića u Vukovaru. Nedostupnost javnosti zvučnih zapisa sa sjednica i komplicirani način dobivanja uvida u njih, drugim riječima, krajnja netransparentnost rada Županijske skupštine VSŽ također su odgovornost višestruko preplaćenoga predsjednika“, stoji u priopćenju.