Zelena čistka – volonteri čistili otpad oko šume Leskovac

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Zelena čistka najveći je ekološki volonterski projekt u Hrvatskoj, a i ove godine toj globalnoj akciji pridružio se i Grad Vinkovci pozvavši građane da se pridruže akciji čišćenja puta uz šumu Leskovac u gradskoj četvrti VinkovačkoNovo Selo.

“Grad Vinkovci želi podići razinu samosvijesti o odgovornosti u očuvanju vlastitog i tuđeg zdravlja, pojačati međusektorsku suradnju u području zaštite okoliša i prirode kroz izgradnju sigurnog i zdravog okoliša za kvalitetno odrastanje mladih, kako bismo bili dio zajednice koja brine o sebi i svojoj budućnosti”, poručio je zamenik gradonačelnika Ivan Bosančić koji se nakratko pridružio svim onim Vinkovčanima koji su odlučili vlastitim primjerom podržati akciju.

Zelena čistka je dio globalne akcije World Cleanup koja okuplja aktivne građane i organizacije u najvećem volonterskom projektu u povijesti čovječanstva. Cilj je u jednom danu ukloniti što veće količine ilegalno odloženog otpada. Ideja je 2008. godine krenula iz estonske građanske inicijative Let’s do it! (Učinimo to!), koja je organizirala akciju u kojoj je sudjelovalo 50.000 volontera, koji su u jednom danu očistili 10.000 tona otpada s budžetom od 500.000 eura. U normalnim okolnostima državi bi za to bile potrebne 3 godine i više od 22 milijuna eura!