Zbirka Bauer ponovno među Vukovarcima

Foto: Gradski muzej Vukovar

VUKOVAR, Nakon više od dva desetljeća, iz depoa i restauratorskih radionica na svjetlo dana u subotu će biti iznijete brojne umjetnine, njih tristotinjak, koje će činiti Stalni postav čuvene Zbirke Bauer.

Bit će to bez sumnje, nakon završetka obnove Dvorca Elttz i otvorenja Stalnog postava Gradskog muzeja Vukovar, velika završnica poslijeratne kulturne obnove grada Vukovara i dugogodišnjih radova na projektu “Vukovar-Vučedol-Ilok”.

Zbirka Bauer nastala je donacijama osnivača Antuna Bauera (Vukovar, 1911. – Zagreb, 2000.), Vukovarca, zaljubljenika u umjetnost i svoj grad, i supruge mu Antonije Bauer. Nastajala je tijekom 52 godine u kojima su prikupljene 2742 umjetnine. Prvih 110 slika i skulptura za Zbirku Bauer i buduću Galeriju umjetnina, kao donacija Gradu Vukovaru, stiglo je u Gradski muzej Vukovar 1948.g., a fundus se povećavao sve do smrti donatora 9. travnja 2000. godine.

Zbirka sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća. U njenom fundusu, između ostalih, nalaze se i djela: Roberta Frangeša Mihanovića, Ive Kerdića, Vanje Radauša, Ljube Babića, Ernesta Tomaševića, Nikole Mašića, Vlahe Bukovca, Ivana Meštrovića, Bele Csikosa-Sessie, Ferde Kovačevića, Mihovila Krušlina, Frane Šimunovića, Branka Ružića, Ivana Generalića i brojnih drugih velikana umjetnosti.

Nažalost iz zbirke nedostaje još tristotinjak umjetnina koje su nestale u ratu. Među njima su i značajna djela Ivana Meštrovića za kojima traga i Interpol.

Kada se govori o toj iznimno vrijednoj zbirci, ne treba nikako zaboraviti kako je posljednji kustos Zbirke Bauer i Galerije umjetnina u Vukovaru Stjepan Petrović ostao u vrijeme tromjesečne agresije na grad 1991. u Vukovaru, pokušavajući sačuvati kulturno i umjetničko blago zbirke. Nakon što je evakuirao zbirku o kojoj se skrbio, ubijen je 20. studenoga 1991. na Ovčari. Petrović je jedini muzealac pogubljen u Domovinskom ratu u Hrvatskoj, a otvaranje Stalnog postava Zbirke Bauer, koji će kako je najavljeno, otvoriti ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, spomen je i na toga, tragično stradalog vukovarskog muzealca.

U Vukovar je Zbirka Bauer vraćena iz Muzeja grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, zajedno s umjetninama iz muzejskih zbirki i Franjevačkog samostana u Vukovaru, tijekom procesa povrata umjetnina 2001. godine i sve do sada umjetnine su se nalazile na restauraciji da bi konačno bile ponovno izložene javnosti i svim zaljubljenicima u umjetničko stvaranje.