Obilježava se Dan međunarodnog priznanja Hrvatske i obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Čelnici Grada Vukovara, vijećnici Gradskoga vijeća kao i predstavnici braniteljskih udruga položili su danas na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskoga rata vijence povodom obilježavanja 25. obljetnice Međunarodnog priznanja Hrvatske i 19. obljetnice završetka mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Vukovarski gradonačelnik rekao je kako je cijela Hrvatska početkom te 1992. godine doživjela taj dan kada je međunarodna zajednica priznala Hrvatsku i kada im je i na konkretan način postalo jasno da je Hrvatska pod agresijom velikosrpskih snaga.

„Nakon toga, a uslijed pobjedničkih akcija Bljesak i Oluja, kao i niza manjih akcija, konačno smo pod mudrim vodstvom prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana stekli uvjete za vraćanje okupiranih područja i njihovu reintegraciju mirnim putem, rekao je Penava.

Prisjećajući se Dana međunarodnog priznanja Hrvatske predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara Tomislav Josić rekao je kako su branitelje zatočene u logorima toga dana „podsjetili“ kako je Hrvatska postala međunarodno priznata država.

„Bili smo sretni i ponosni što smo uspjeli ostvariti taj san ali se nismo dobro proveli. Danas, 25. godina kasnije možemo reći da smo ponosni jer imamo državu koju smo stvorili na krvav način ali i da nismo zadovoljni kako Hrvatska danas izgleda. Trebalo je sve puno bolje izgledati. Puno toga još trebamo promijeniti“, rekao je Josić.

Vezano za obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske kazao je kako bi osobno više volio da je pitanje hrvatskoga Podunavlja riješeno vojnim putem.

„Da smo istok Hrvatske vratili vojnim putem sve bi bilo drugačije i Vukovar bi bio sretniji i sigurniji grad“, rekao je Josić.

Povodom obilježavanja Dana međunarodnog priznanja Hrvatske i obljetnice mirne reintegracije na Memorijalnom groblju će u nedjelju vijence položiti predstavnici i Vukovarsko-srijemske županije.