Završena energetska obnova vrtića Crvenkapica u Iloku

Foto: www.radio-ilok.hr

ILOK, Grad Ilok završio je sa provedbom projekta „Energetska obnova zgrade Dječjeg vrtća Crvenkapica“ u što je utrošeno više od 1,6 milijuna kuna. Kako je rečeno na konferenciji za novinare projekt energetske obnove započeo je 18. rujna 2018. godine, a financiran je iz europskih strukturnih i investicijskih fondova kroz Program „Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“. Prema riječima suradnice na EU projektima Ureda za međunarodnu suradnju TINTL Marijete Jurina provedbom projekta omogućilo se racionalnije korištenje energije.

„Postavljanje su ovojnice s unutarnje strane zidova, djelomično je zamijenjena  stolarija,dijelovi stropa i krova, postavljen je novi sustav grijanja te je izmijenjena  postojeća rasvjeta onom učinkovitijom i racionalnijom. Izvršen je i energetski pregled zgrade te je izdan energetski certifikat. Zgrada je iz energetskog razreda G prešla u energetski razred B. Provedbom projekta smanjena je emisija CO2 za 28.347,92 kg godišnje’, rekla je Jurina.

Nabavljena je i kuhinja te su adaptirani sanitarni čvorovi ali i opremljeno  dječje igralište.

”Provedenim projektima u dječjem vrtiću poboljšani su uvjeti boravka i povećanje sigurnosti djece i zaposlenika u dječjem vrtiću. Jedan od ciljeva je poboljšanje kvalitete života djece ali i mladih, a sve kako bi se u konačnici spriječilo daljnje iseljavanje koje je danas realan problem na području Grada Iloka, rekla je Jurina.

Govoreći o izvršenim radovima gradonačelnica Iloka Marina Budimir rekla je kako će poslije energetske obnove vrtić imati manji trošak energije ali i bolju osvijetljenost prostora.

„Prvenstveno nas raduje nova kuhinja koja je napravljena po svim propisima i u kojoj će se moći napraviti velike količine hrane za vrtić, a s vremenom možda i za susjednu osnovnu školu. Namirnice ćemo nabavljati od lokalnih proizvođača te tako s time uvelike rasteretiti roditelje koji će moći biti sigurni da djeca, osim što imaju svu potrebnu brigu i pažnju koju im pružaju zaposlenici vrtića, imaju i osiguran zdravi obrok“, rekla je Budimir.