Završni pregovori HDZ-a i DP-a u Vukovaru, prijateljski susret Plenkovića i Penave

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Poslije dosadašnjih zagrebačkih razgovora pregovori HDZ-a i DP-a oko osiguravanja saborske većine nastavljeni su danas u Vukovaru. Tako je danas svečanu sjednicu Gradskog vijeća Vukovara, koja je održana povodom obilježavanja Dana Grada, posjetio i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Njemu je to bila prva posjeta sjednici Gradskog vijeća Vukovara od 2019. godine. Uz Plenkovića je bio i ministar branitelja Tomo Medved.

Kako i dolikuje njih je na ulazu u Hrvatski dom sačekao predsjednik DP-a i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava s suradnicima. Bio je to susret prepun osmjeha i toplih riječi za razliku od višemjesečnih odnosa njih dvojice tijekom kojih su se međusobno prozivali, vrijeđali… Ipak, pregovori još uvijek nisu dali rezultata, a i Penava je rekao kako se pregovara na sve strane i to bez ikakvih ucjena. Dan ranije Penava je rekao kako oni razgovaraju i s jednom i s drugom stranom ali i da su spremni za nove izbore.

Puno više nije rekao niti Plenković koji je u izjavi novinarima rekao kako im za osiguravanje saborske većine treba još nekoliko dana. Niti on nije želio govoriti o detaljima pregovora pa je tako na svako konkretno pitanje odgovarao – razgovara se.

Ipak, bilo je interesantno gledati novi susret dvojice nekadašnjih stranačkih prijatelja – Plenkovića i Penave – kako sjede jedan pored drugoga, razgovaraju, smiju se… Poznato je kako je njihov odnos u stranci bio zategnut posebno od kako je Penava počeo glasno i javno da proziva državne institucije, a samim tim i Vladu RH, da ne čine dovoljno oko istrage i procesuiranja ratnih zločina. Sve to suprotno je od nekadašnjih pozdrava na sjednici Gradskog vijeća „dragi Ivane“ i „dragi Andrej“. Taj njihov odnos kulminirao je kada je u listopadu 2018. godine Penava u Vukovaru organizirao prosvjed u kojem je ukazao da država ne čini dovoljno oko istrage ratnih zločina. Ti odnosi su bili na relaciji toplo – hladno sve do svibnja 2020. godine kada je Penava napustio HDZ i potom osnovao Nezavisnu listu Ivan Penava. Da bude gore to se dogodilo nekoliko tjedana prije parlamentarnih izbora.

Otišli su dalje od kako je Penava 2021. godine postao predsjednik DP-a pa smo tako slušali o korumpiranoj i lošoj Vladi, pokrenuta je interpelacija Vlade, prozivani su ministri… Ni Plenković nije štedio na epitetima pa je tako par dana prije ovogodišnjih parlamentarnih izbora objavljen audio snimak u kojem proziva Penavu govoreći da bi s novcem koji država daje Vukovaru i njegova baba mogla voditi grad.

Poslije svega ostaje da se vidi kakvi će njihovi odnosi biti dalje, hoće li se ponovno nazivati „dragi Ivane“ i „dragi Andrej“ ali i hoće li ponovno premijer i ministri, ako HDZ složi većinu, nastaviti posjećivati Vukovar.