Započela isplata povrata poreza

Foto: PIxabay

ZAGREB, Prema informacijama iz Porezne uprave danas je započela isplata povrata poreza na dohodak. Službene informacije kažu kako će povrat poreza dobiti 830.112 građana za što će biti isplaćeno ukupno 332.811,99 eura. Očekuje se da će većina povrata po godišnjem obračunu poreza na dohodak za 2023. godinu u posebnom postupku biti izvršena do kraja svibnja.

Isto tako na stranicama Porezne uprave objavljen je i kalkulator informativnog karaktera u koji je moguće unijeti podatke o bruto primicima, uplaćenim doprinosima, godišnjem osobnom odbitku, uplaćenom porezu i prirezu te tako u konačnici dobiti okvirni iznos povrata poreza.

“Rezultat ovog izračuna isključivo je informativnog karaktera te je moguće da se konačnim godišnjim obračunom poreza na dohodak i prireza poreza na dohodak od strane Porezne uprave utvrdi različit iznos utemeljen na Zakonu o porezu na dohodak te na odlukama lokalnih tijela samouprave o visini stopa prireza”, upozorili su iz Porezne.

Isto tako napominju i kako visina povrata poreza ovisi o visini uplaćenog poreza i prireza, dobi kao i olakšicama na koje građani ostvaruju pravo.