Penava: Sve su opcije otvorene, spremni smo za dogovor s jednom ili drugom stranom ali i za nove izbore

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava danas je komentirao postizborne pregovore oko slaganja saborske većine.

„Sve su opcije otvorene, razgovara se sa svim stranama, uz puno uvažavanja i bez ucjenjivanja. Kao što smo govorili, jesmo za opciju konstrukcije i dogovora, ali ako se ne dogovorimo, jesmo za dogovor s drugom stranom ili za opciju novih izbora. S mirom u srcu. Ne možemo odstupiti od svojih vrijednosti, ona su preduvjet. Ljudi su valuta preko koje ne idemo”, rekao je Penava.

Govoreći o uvjetima DP-a kazao je kako do sada nije bilo riječi o ministarskim mjestima ali i da ostaju kod svoga zahtjeva da je jedan od preduvjeta da SDSS nije u većini.

“Od toga Domovinski pokret ne odustaje”, istakao je Penava.

Na upit je li DP-u lakše pregovarati s ministrom Ivanom Anušićem nego s Andrejom Plenkovićem kazao je kako poštuju sve partnere s kojima pregovaraju, ne ucjenjuju i ne ulaze u prostor tko treba biti s druge strane. Prema njegovim riječima privatna druženja su osobni dogovor ali na razini stranaka se radi o službenim relacijama. Rekao i da nema ništa protiv Milorada Pupovca ali da SDSS i Možemo nisu opcija.

“Bez mržnje prema ikome, ali razgovarati sa SDSS-om ili Možemo, mi iz Domovinskog pokreta ne možemo”, poručio je Penava.

Govoreći o daljim planovima DP-a rekao je kako Vukovarci i sve žrtve mogu očekivati da će ratni zločini biti procesuirani te da građani mogu biti sigurni da je to točka ispod koje se ne ide.

“Jasno da ćemo iskoristiti ovaj politički trenutak da na čistinu izvučemo sve te koji se umivaju europskim izričajem, nekakvim pravima pa da vidimo tko se protivi procesuiranju zločinaca. I koji su razlozi za to. Kako se ja pitam, tako se velika većina građana pita kako je moguće u 2024. godini da nitko nije osuđen. Pružit ćemo odgovor na ta pitanja i to je prvo. Iza toga je sve ostalo. Svima mora biti jasno da je ovo preduvjet da bismo išli dalje”, rekao je Penava.