Završna konferencija projekta “Tata je tata”

Foto: Udruga Tko se boji sutra još?

VUKOVAR, U organizaciji udruge Tko se boji sutra još? održana je završna konferencija projekta pod nazivom “Tata je tata”. Govoreći o projektu predsjednica udruge Maja Prakaturović kazala je kako aktivnosudjelovanje očeva u odgoju djece utječe na djetetov kognitivni, društveni i emocionalni razvoj kao i da je opći cilj projekta veća uključenost očeva u odgoj i razvoj djeteta u obitelji dok je specifični cilj stjecanje vještina i sigurnosti u odgoju djeteta, psihološka pomoć i podrška očevima i osnaživanje očeva. Inače, je u projektu sudjelovalo 14 očeva od 28 do 60 godina s područja Vukovara i Vukovarsko – srijemske županije. Projekt je provođen od rujna prošle godine do kolovoza ove godine.

“Brojna istraživanja posljednjih nekoliko desetljeća utječu na promjenu različitih stereotipa i zabluda o važnosti uključenosti očeva, a potvrđuju i pozitivan učinak uključenosti i odgojne uloge očeva. Kada se djeca mogu identificirati i povezati s očevima, imaju višu razinu samopoštovanja, nezavisnosti i uspješnosti te zadovoljstva životom. Različiti autori nalaze da je bliskost između oca i djeteta pozitivno povezana s neposrednom i dugoročnom psihološkom dobrobiti djeteta”, rekla je Prakaturović.

Govoreći o projektu kazala je kako je tijekom njegove provedbe održano 20 radionica za očeve koje je vodila psihologica Ivana Danilović. Tijekom tih radionica obrađene su teme iz područja psihologije u svrhu educiranja očeva o načinima aktivnog provođenja vremena s djecom, planiranju i organiziranju vremena, o komunikacijskim vještinama, emocijama i kako se s njima nositi, roditeljskom stresu, o izazovima suvremenog digitalnog doba, o načinu povezivanja.

Projekt je u potpunosti financiran iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade ukupne vrijednosti 75.000 kuna, Grad Vukovar dao je 5.000 kuna za izradu i održavanje internetske stranice.