Župan najavio početak isplata za štete na stambenim objektima nastale uslijed orkanskog nevremena u srpnju

Foto: VSŽ

Dekanić: Samo je Vukovarsko-srijemska županija već dobila sredstva koja se nalaze na računu Županije i smatram da smo odradili odličan posao

Na sjednici Županijske skupštine kojom je danas u Vinkovcima predsjedao predsjednik Skupštine Dražen Milinković najavljen je početak isplate odšteta vlasnicima stambenih objekata postradalih u orkanskom nevremenu koje je u srpnju zahvatilo dijelove Vukovarsko-srijemske županije.

“Odluka o kriterijima donesena na elektronskoj sjednici danas je i potvrđena, a očekuje se kako će sredstva kroz nekoliko dana biti uplaćena na račune Općina i Gradova koji su proglasili elementarnu nepogodu. Morali smo preduhitriti cijelu situaciju da bi ljudi što prije dobili građevinski materijal, da bi isporučiteljima bilo plaćeno te da bi Općine i Gradovi koji su proglasili elementarnu nepogodu dobili što prije financijska sredstva”, kazao je vukovarsko-srijemski župana Damir Dekanić.

Rekao je i i kako je samo Vukovarsko-srijemska županija već dobila sredstva koja se nalaze na računu Županije i u proceduri koja se mora obaviti, a to će biti u sljedećih nekoliko dana, sredstva će biti uplaćena na račune jedinica lokalne samouprave. “Svi drugi krajevi, odnosno županije nisu ni blizu ovoj fazi tako da mogu reći da smo odradili stvarno odličan posao i ovo je samo potvrda odluke s elektronske sjednice“, rekao je župan.

Naglasio je kako je riječ o 7,2 milijuna eura intervencijskih sredstava za hitnu sanaciju na stambenim objektima. U Registar šteta, u koji su se prijavljivale i druge štete na gospodarskim i društvenim objektima, poljoprivredi, šumama i slično prijavljene su ukupne štete, a po obradi podataka će se vidjeti koliko i u kojem postotku će biti obeštećeni, navode iz županije.

„Na pet smo škola imali velike štete, međutim isto tako hitnim intervencijama i brzim izvođenjem radova nastava se u potpunosti normalno odvija, iako radovi u nekim školama još uvijek traju jer ponavljam da je tu riječ o milijunskim štetama. Samo štete na tih nekoliko škola iznose više od dva milijuna eura“, dodao je župan istaknuvši kako su projektna dokumentacija i ishođenje dozvola za novu školu u Retkovcima pri kraju jer je ona bila planirana i prije nevremena. Prostor mjesnog društvenog doma trenutno se uređuje za one najmanje, učenike nižih razreda, a, kako ističe župan, nada se da će nova škola biti izgrađena u ekspresnom roku na zadovoljstvo svih, posebice roditelja i djece.

Foto: VSŽ